Fujimori vann första valomgången i Peru

Två av högerns presidentkandidater ställs mot varandra i en andra valomgång i president valet i Peru. Trots det innebar valresultatet, efter söndagens första presidentvalomgång, även framsteg för landets vänsterpolitiker. 


Spänningen har varit stor inför utkomsten av valet och i mätningar som gjorts inför valet har den omstridda kandidaten Keiko Fujimori, dotter till ex-diktatorn Alberto Fujimo favoritiserats. Många har tagit del av opinionsundersökningarna med oro och under söndagskvällen visade det sig att en stor andel av de peruanska väljarna önskar se en återkomst av fujimorismen.

Keiko och hennes parti Fuerza Popular fick hela 39.55 procent av rösterna. För att nå presidentposten måste dock en kandidat uppnå över 50 procent av rösterna, varför det kommer att arrangeras en andra valomgång mellan Keiko och den näst populärste kandidaten, Pablo Kuczynsky (Peruanos por el Kambio), som fick 22 procent av rösterna. Båda dessa kandidater är traditionellt högerorienterade.

Vänstern i kongressen

På tredje plats kom vänsterkandidaten Veronika Mendoza med 18.27 procent av rösterna. Hennes parti kommer från en helt annan ideologi än Keiko och Kuczynsky och hon anses som radikal i frågor rörande kvinnors- och HBTQ-personers rättigheter samt miljö. Veronika och hennes parti Frente Amplio förespråkar både abort och homoäktenskap samt motsätter sig all form av könrelaterat våld. Trots en snopen tredje plats innebar valresultatet, enligt tidningen La Republica, för Veronika och Frente Amplio att det åtminstonde för första gången på drygt 30 år kommer att finnas representanter från ett vänsterinriktat parti i kongressen. 

Den andra valomgången kommer att hållas den 5 juni.

Text: Veronica Haegeland och  Julia Svanström, Svalorna Latinamerika, Peru