Fredsförhandlingar i fokus när gerillapräst hedrades

Camilo Torres tillsammans med barn på landsbygden i Colombia. Foto: Cristianismo y Revolución/Wikimedia Commons

Nyligen samlades jordbrukare, fackföreningsmedlemmar, studenter, akademiker och religiösa ledare i byn El Carmen de Chucurí i nordöstra Colombia för att hedra minnet av gerillaprästen Camilo Torres och uppmana till fredsförhandlingar mellan Nationella befrielsearmén, ELN, och den colombianska regeringen.

- Vi kommer som sändebud för fred. Vi vill att regeringen och ELN ska inspireras av Camilo Torres och komma till förhandlingsbordet, säger Ángela María Robledo från landets Gröna parti.

Hon säger att de hade blivit varnade för att militären och paramilitären är mycket aktiva i området. Men allting gick lugnt till.

- Vi var tvungna att vara noggranna i våra förberedelser av årsdagen. För vi vill bidra till fred och inte utsätta lokalbefolkningen för några risker, säger hon.


50 år sedan mordet

Polisens specialstyrka Esmad blockerade vägen där den colombianska katolska prästen och befrielseteologen Camilo Torres dödades av regeringsstyrkor för femtio år sedan. Samtidigt protesterade lokalbefolkningen mot arrangemanget.

- Det här visar att fred inte bara är en överenskommelse mellan ledare utan måste nå den lokala nivån. Det finns mycket smärta, många människor har dödats och det finns fortfarande djupa sår, säger psykologen Hernando Gómez Serrano som var en av initiativtagarna till hyllningen av Camilo Torres.

- Folk här är inte motståndare. De är bara rädda att freden som vi har upplevt på senare tid kan gå förlorad och att konflikter kommer att blossa upp igen. Sedan 1980-talet har det här området upplevt de värsta massakrerna i landet och vi vill fortsätta att leva i fred, säger Marta Cárdenas, en lokal jordbrukare.

Organisationen Centro de Investigación y Educación Popular beskriver i boken "Deuda con la humanidad: paramilitarismo de Estado" att staten agerade tillsammans med paramilitären i området. Högerorienterade paramilitära grupper tvingade alla civila att ansluta sig till dem under 1980- och 1990-talen. Lokalbefolkningen tvingades betala pengar till grupperna och alla unga män var tvungna att genomgå militärutbildning.


Hundratals invånare mördade

I rapporter 1991 och 1993 från organisationen Comisión Intercongregacional de Justicia y Paz publicerades namn, datum och plats för 300 mord som begåtts av paramilitära grupper i byn El Carmen de Chucurí och San Vicente de Chucurí. Omkring 4 000 människor hade därutöver tvingats att lämna området.

Provinsen Mares var ELN:s främsta fäste mellan 1980 och 1992. Runt 1990 var både ELN och Farc verksamma i El Carmen de Chucurí.

Fredsförhandlingarna mellan regeringen och Farc, som är landets största gerillagrupp, väntas leda till ett avtal inom de kommande månaderna. Men formella förhandlingar med ELN väntas dröja. Den 15 februari i år, på årsdagen av Camilo Torres död, inledde ELN en ny offensiv.

Camilo Torres var en karismatisk politisk aktivist och kom från en av de rikaste familjerna i Colombia. Han reste till Belgien efter sin prästvigning och studerade sociologi vid universitetet i Leuven. När han fortsatte sin politiska verksamhet blev han avstängd från sin prästtjänst. Han blev senare medlem i ELN men dödades 15 februari 1966, några dagar efter sin 37-årsdag.

Befrielseteologins tankar med rötter i motståndet mot kolonialism och förtryck av ursprungsfolk formulerades på ett kyrkomöte i Medellin i Colombia 1968, bland annat med inspiration från Camilo Torres. 

Text: Constanza Vieira/IPS
Foto: 
Cristianismo y Revolución/Wikimedia Commons