Framgångsrik satsning på lokalproducerad skolmat i Bolivia

Lasange med quinoa. Ett frö som används mycket i boliviansk skolmat. Foto: Wikimedia Commons

Andinsk frukost och lunch till över hundratusen skolelever i Bolivias huvudstad La Paz har banat väg för en ny lag som syftar till att främja goda kostvanor i skolor.

Det nationella skolmatsprogrammet som är inriktat på traditionella bolivianska matvaror har som mål att bekämpa undernäring och stärka livsmedelssuveräniteten i landet. År 2000 började skolfrukostar distribueras och sedan växte initiativet till ett måltidsprogram med näringsrik, lokalodlad mat för elever i landets största städer.

FN:s livsmedelsprogram, WFP, och FN:s livsmedelsorganisation, FAO, och andra internationella institutioner har i olika rapporter lovordat resultatet av initiativet.

- Vi är ledande på att erbjuda andinska skolmåltider med amarant, bondbönemjöl och quinoa, säger La Paz utbildningsansvarige Jorge Gómez till IPS med uppenbar entusiasm.

Han arbetar med att samordna distributionen av måltider i huvudstaden till skolelever i åldrarna mellan 5 och 15 år.

Amarant och quinoa är proteinrika frön som utgjorde grunden i kosten i precolombianska samhällen i Anderna.

Blodbristen minskade

Under de första åtta åren av skolmatsprogrammet minskade andelen elever med blodbrist med 30 procent enligt oberoende studier gjorda av universitetet Mayor de San Andrés och internationella Rädda Barnen.

Det nationella skolmatsprogrammet omfattade år 2013 två miljoner elever i landet, enligt landets utbildningsdepartement som ansvarar för satsningen.

Initiativet har inte bara förbättrat elevernas matvanor utan även inneburit ett uppsving för det småskaliga jordbruket.

Det har också lett till att en ny lag infördes i slutet av förra året som förbjuder genetiskt modifierad mat och färdigförpackad mat i skolorna för att i stället föreskriva att skolor serverar andinsk mat som till stor del är lokalproducerad. Lagen är i linje med president Evo Morales princip inom socialpolitiken om "vivir bien", att "leva väl".

Fler länder kan följa efter

Bolivia är det tredje landet i Latinamerika, efter Brasilien och Paraguay, som har infört lagstiftning om skolmåltider uppger FAO. Även Costa Rica, Dominikanska republiken , El Salvador, Guatemala och Nicaragua kan vara på väg att införa liknande lagar. En studie gjord av FAO i åtta länder i regionen visar att skolmåltidsprogram har minskat avhoppen från skolorna och främjat lärande.

Skolmaten står för en fjärdedel av det dagliga intaget av näringsämnen för barn och unga och består bland annat av majsbröd, ångkokta quinoakex, mjölk, yoghurt, juice och choklad som berikats med järn, folsyra och vitamin A, B och C.

Hugo Quito, idrottslärare på skolan Unidad Educativa La Paz i Bolivias huvudstad, säger att eleverna har mer energi nu eftersom de äter mer hälsosam mat.

Elever och lärare på skolorna samt föräldrar utbildas även i kost och hälsa inom ramen för skolmåltidsprogrammet.

Text: Franz Chávez/IPS
Foto: Wikimedia Commons