Exploatering av barn i fokus på fest

Stämningen var på topp under organisationen APEADECOs årsavslutning. Foto: Emmelie Heljeved

Organisationen för barn- och ungdomars rättigheter, APEADECO i Telica, Nicaragua, arbetar med temat “sexuell och kommersiell exploatering av barn och ungdomar”. Förra veckan hade de årsavslutning tillsammans med 170 barn och ungdomar från kommunen Telica.

Det finns ingen officiell statistik över hur många unga som exploateras sexuellt i Nicaragua, men under 2007-2013 utreddes 127 fall av det relaterade brottet kidnappning, enligt Victoriano Ruiz

Urbina, polischef för den nationella avdelningen för kidnappningar.

- Ofta förs personen bort från sin boplats för att utnyttjas i sexuella och kommersiella syften i andra städer eller länder, berättar han.

Men idag är det barnens dag. De har samlats i en av Telicas största skolors aula och totalt är de 170 stycken. De tävlar för fyra lag och en och en turas de om att gå upp på scenen. APEADECO arbetar mycket med att barnen ska våga säga vad de tycker och ta plats i rummet.  

På ett klädstreck hänger ballonger med nummer inuti. Varje nummer är relaterat till en fråga om kommersiell sexuell exploatering, som barnen besvarar och sedan motiverar i mikrofonen för de övriga. En pojke får frågan om barn och ungdomar också har sexuella och reproduktiva rättigheter, eller om det bara är vuxna som har det. Han sätter pennan till läpparna och funderar en stund. Sedan sneglar han mot kompisarna i publiken och bestämmer sig för att påståendet måste vara falskt.

- För barn har också rättigheter, precis som vuxna, lyder motiveringen och han hoppar glatt ner från scenen med den rockring han vunnit.

Mellan frågorna delas det ut snacks och juice och olika grupper av barn och ungdomar uppträder. Allt från traditionell dans till reaggeton pumpas ut från högtalarna medan barnen barfota hoppar runt på scenen. Det smittar av sig och snart är hela aulan i rörelse.

APEADECO står för Asociación de Promotoras de la Educación Alternativa para el Desarrollo Comunitario, Organisationen för alternativ utbildning och kommunal utveckling. Framförallt bedriver de verksamhet i olika skolor, både mer centralt belägna och mer svåråtkomliga i avlägsna byar i Telica. 

Undervisningen bedrivs på ett alternativt sätt- genom dynamiska lekar, diskussion och kreativitet. Det barnen lär sig om tillexempel sexualitet, självbild, genus och HIV, bidrar till huvudtemat att motverka sexuell kommersiell exploatering av barn och ungdomar.

- Jag tycker om APEADECOS arbete, för det har med samhället att göra och för för att vi barn har en röst, inte bara de vuxna, säger Blanca Bordas, en av APEADECOS barnkommunikatörer.

Text och foto: Emmelie Heljeved, Svalorna Latinamerika