Ecuador vill förhandla långsamt

Efter förra veckans handelsförhandlingar mellan EU och de andinska länderna står det klart att Peru och Colombia vill skriva på ett associeringsavtal redan i juni. Ecuador vill gå långsammare fram.

I fredags avslutades den tredje förhandlingsrundan om ett associeringsavtal mellan EU och  de tre andinska länderna Colombia, Peru och Ecuador. Peru och Colombia hoppas på att kunna bli färdiga med avtalet redan under nästa förhandlingsrunda som ska hållas i Bogota i mitten av juni. Ecuador däremot, vill skynda långamt.

­ - Vi vill inte komma fram till ett avtal, som vi senare måste ta tillbaka på konstitutionella grunder, sade Ecuadors förhandlingschef, Mentor Villagomez, till tidningen El Telegrafo.

Ecuadors nya konstitution är radikal på många punkter som rör handel och skydd för den egna produktionen. Eftersom konstitutionen står över såväl internationella avtal som inhemska lagar, vill landets förhandlare ha mer tid på sig att försäkra sig om att avtalet med EU inte går emot den nya grundlagen.

Protester

Flera sociala rörelser från Latinamerika och Europa var på plats i Bryssel under den tredje förhandlingsrundan. Under veckan presenterade de rapporter om hur ett avtal skulle kunna påverka de tre andinska länderna, med till exempel ökade läkemedelskostnader som följd.

Representanter från bland annat fackföreningsrörelsen i Colombia vädjade också till EU att inte skriva ett avtal med landet förrän situationen för de mänskliga rättigheterna förbättras.  

Bolivia bojkottar

Förhandlingarna om ett associeringsavtal började 2007 som ett avtal mellan den andinska gemenskapen och EU. Efter att Bolivia förra året stoppat förhandlingarna valde EU att gå vidare och förhandla bilateralt med de tre resterande länderna.

I förra veckan deklarerade Bolivia att de tillfälligt inte kommer att delta i den andinska gemenskapens möten, som en protest mot att övriga länder fortsätter förhandlingarna utan dem.

Johanna Kvarnsell