Ecuador drar sig ur EU-förhandlingar

Ecuador kommer inte att delta i veckans förhandlingar om ett associeringsavtal mellan de andinska länderna och EU.

Ecuadors regering meddelade på fredagskvällen att de tillfälligt eller permanent, drar sig ur förhandlingarna om ett associeringsavtal med EU.

Den femte förhandlingsomgången startar i Lima i morgon, måndag och tanken var att Ecuador skulle delta tillsammans med Peru och Colombia.

Men efter att landet på fredagen ännu inte fått svar på några avgörande frågor som de ställt till EU:s förhandlingsgrupp, valde Ecuadors president Rafael Correa att ställa in deltagandet.

Bananer och bistånd

Enligt Ecuador är det två teman som har gjort att de nu drar sig ur förhandlingarna. Landets regering har uttryckt oro över att förhandlingarna med EU, som från början handlade om handel, bistånd och politisk dialog, alltmer verkar gå mot ett frihandelsavtal. Därför presenterade man i juni ett förslag till EU om ett avtal som skulle innehålla även politisk dialog och bistånd, men har ännu inte fått något svar.

Det uteblivna svaret gör att landet inte kan fortsätta diskussionerna med EU. Enligt Ecudors nya konstitution kan landet inte skriva på ett frihandelsavtal.

Tropiska produkter 

Det andra känsliga temat är bananer. Ecuador, som är världens största bananexportör, vill att EU sänker tullarna för den tropiska frukten. Landet har bett om att frågan ska tas upp i världshandelsorganisationen,WTO.

Under den förra förhandlingsrundan gick EU med på att frågan skulle tas upp i WTO, men efter att förhandlingarna avslutats bytte man ståndpunkt. Bananfrågan skulle visst föras över till WTO. men inte som ett separat fall, som Ecuador bett om utan som en del av blocket tropiska produkter, något som gör att förhandlingarna kan ta mycket längre tid.

- Genom att lägga till bananerna till tropiska produkter förflyttar man förhandlingarna till ett område som inte är det som Ecuador vill. Det är ett hån mot landets intressen, sade Ecuadors vice handelsminister, Ramón Espinel, till latinamerika.nu tidigare i veckan. 

Johanna Kvarnsell