Dominikaner redo att hjälpa jordbävningdrabbade

Dagarna efter den kraftiga jordbävningen i Haiti började överlevande och skadade ta sig över gränsen till Dominikanska republiken. Det talas om att hundratusentals kan ha dött i jordbävningen som skakade huvudstaden Port-au-Prince på tisdagskvällen, lokal tid.

Jordbävningen, som mätte 7 på Richterskalan kändes över hela ön Hispañola, som Haiti och Dominikanska republiken delar på. I Santo Domingo, liksom i hela landet tog folk till gatorna när marken började skaka. Skalvet höll på under nästan en minut. En tsunamivarning utfärdadades, men drogs senare tillbaka.

På onsdagen hade några skadade, dominikaner och FN-soldater, flugits in till sjukhusen i Santo Domingo. Läkare på plats uppgav att läget för de skadade var stabilt. Solidariska dominikaner uppsökte sjukhusen för att donera blod eller Röda korset och andra hjälporganisationer för att skänka mat och andra förnödenheter till sina drabbade grannar i väst. Haitier bosatta i landet sökte sig också till sjukhusen för att höra sig för om försvunna anhöriga, men än så länge verkar inte många skadade ha nått till den dominikanska huvudstaden.

Sjukhusen i gränsstäderna gör sig också redo för att ta emot skadade i jordbävningen. 250 patienter med olika sorters skador fick vård på sjukhuset general Melenciano i gränsstaden Jimani under onsdagen. Sjuksängar, kirurgisalar, mediciner, sjukhusmaterial och blodbank står till förfogande och det finns även sjukhuspersonal och läkare med olika specialiteter som är redo att arbeta på plats i Haiti.

En kvinna som klarat sig oskadd under jordbävningen berättar för Latinamerika.nu att hon befann sig i sitt hem i ett finare område av staden när hela huset började skaka. Familjen kunde ta sig ut oskadda och på den gatan klarade sig flera av husen utan större skador. Alla grannarna sov utomhus den första natten.

- Det verkar som att jordbävningen varit starkare i vissa områden än i andra. Bara lite längre bort från vår hus rasade en helt nybyggd villa och den närliggande FN-byggnaden och Hotel Montana rasade också. Centrum av staden och områden som det fattiga Carrefour har demolerats nästan helt.

Kvinnan kunde ta sig in till stan för vidare transport till Dominikanska republiken. FN:s fredsbevarande styrkor hade då lyckats städa upp rasmassor från vissa större vägar.

- Nästan alla byggnader längs med de stora avenyerna var raserade och alla människor var ute på gatorna. Vi såg döda kroppar ligga överallt, täckta med lakan.

Efter att majoriteten av invånarna i Port-au-Prince fått sova två nätter på gatorna och försökt gräva fram överlevande under rasmassorna för hand  börjar nu en del hjälparbete genomfört av internationella organisationer komma igång. Ett digert arbete i en demolerad stad som redan före jordbävningen hade stora problem med infrastruktur. Haiti är det fattigaste landet på det västra halvklotet och mer än 80 procent av befolkningen lever under fattigdomsstrecket.

- Framtiden ser svart ut. Haiti är ett land som redan var kollapsat med en svag stat. Stackars, stackars människor, säger kvinnan.

 Tove Silveira Wennergren