Dilma Rousseffs framtid oviss

Foto: Anders Lindell

Det brasilianska representanthuset röstade under söndagskvällen ja till att öppna en riksrättsprocess mot landets president Dilma Rouseff. I maj avgör senaten om riksrätt ska hållas eller ej.

Efter en lång debatt under helgen, där samtliga 25 partier fick en timmes talartid, hölls en omröstning om huruvida Dilma Rouseff ska ställas inför riksrätt för att ha undanhållit storleken på landets budgetunderskott. 367 av representantshusets ledamöter röstade för riksrätt och 146 mot. Frågan går nu vidare till senaten, som i maj avgör om en rättegång ska hållas eller inte.

Tonläget har varit högt i vad som beskrivits som ett kritiskt ögonblick för Brasiliens demokrati. När den avgörande rösten föll sköts fyrverkerier upp över centrala São Paulo och oppositionspolitikerna i kammaren jublade som vid en valseger. Under den sex timmar långa muntliga omröstningen gav ledamöterna långa röstförklaringar som innehöll såväl hårda personangrepp och korruptionsanklagelser som ideologiska inlägg om vart landet borde vara på väg. Egentligen handlar frågan om huruvida presidenten ljugit om storleken på landets budgetunderskott, men den detaljen har i stort sett saknats i debatten och beslutet är i praktiken ett utlåtande om Rouseffs förda politik.


Splittrat politiskt landskap

Oppositionens frontperson är Eduardo Cunha, representanthusets talman och den huvudsakliga pådrivaren bakom processen. Hans parti PMDB samarbetar formellt med Arbetarpartiet (PT) och dess partiledare Michel Temer är landets vicepresident. Skulle Rousseff avsättas blir Temer president och Cunha vicepresident enligt konstitutionens turordningsregler. Eduardo Cunha är dessutom, till skillnad från presidenten, misstänkt i landets stora korruptionshärva.

Relationen mellan de två regeringspartierna har blivit allt frostigare. Temer har slutat försvara Rouseff och påstås istället börja förbereda sig för att ta över presidentuppdraget. Samtidigt ska PT ha försökt bjuda in mindre partier till samarbetet för att säkra en majoritet i omröstingen i senaten, enligt Folha de São Paulo. Det breda misstroendet mot Temer och Cunha har öppnat för ytterligare ett alternativ. En grupp senatorer föreslår nu att nyval till ska hållas i samband med lokalvalen i oktober, rapporterar Estadão.

De närmaste veckorna avgör om detta är slutet på Dilma Rousseffs tid som president. Under veckan kommer senaten att tillsätta en egen kommission som åter granskar ärendet. Den har tio dagar på sig att förslå ett beslut.  Vem som än leder Brasilien efter det kommer att göra det i ett allt mer splittrat politiskt landskap. 

Text och foto: Anders Lindell, frilansskribent