Dilma Rouseff stängs av från presidentposten

Dilma Rouseff stängs av från presidentposten. Arkivbild: Foto: Wilson Dias/ABr/Flickr

Brasiliens president Dilma Rouseff stängs av omedelbart från sitt uppdrag efter att ha ställts inför riksrätt. Beslutet togs i Brasiliens senat under torsdagsmorgonen.

Dilma Rouseff lämnar sin post i 180 dagar, i väntan på slutgiltigt beslut. Hon efterträds tills vidare av sin vicepresident Michel Temer från koalitionspartiet PMDB, som också tar över uppdraget mandatperioden ut - om Rouseff förklaras skyldig.

Riksrättsprocessen gäller huruvida presidenten använt pengar från statliga banker för att dölja landets budgetunderskott inför valet 2014. I praktiken har dock debatten framför allt gällt regeringens politik. Nu kommer landets högsta domstol granska ärendet och föreslå ett definitivt beslut om ett halvår.  

Brasilien får därmed en helt ny regering. Under våren har Michel Temer och hans parti Partido do Movimento Democrático Brasileiro (PMDB), rört sig allt längre från Arbetarpartiet (PT). I en anpassning till den tilltagande regeringskritiska opinionen och kraven på krisåtgärder kommer Temer driva en annan ekonomisk politik än sin tidigare chef och många av de tilltänkta ministrarna har nära koppling till högerpartiet PSDB.  Det ideologilösa PMDB har till skillnad från PT aldrig lovat en ambitiös välfärdspolitik och har därmed ett politiskt utrymme att ta obekväma beslut för att strama åt statens utgifter.


Omskakande tider

Det har varit turbulenta politiska dagar i väntan på senatens beslut. I måndags stängde högsta domstolen av underhusets talman Eduardo Cunha, varpå hans efterträdare ogiltigförklarade beslutet att öppna riksrättsprocessen. Efter en dag full av spekulationer meddelade senatens talman att han i sin tur inte erkände ogiltigförklaringen utan tänkte gå vidare med processen enligt plan och efter nästan ett dygns debatterande togs beslutet under torsdagsmorgonen med stor marginal: 55 röster mot 22.

Michel Temer har aldrig kandiderat till president. Han är relativt okänd hos den Brasilianska allmänheten och har ett marginellt större stöd än Rouseff i opinionen. Bara 8 procent av de tillfrågade i en opinionsundersökning från Ibope tycker att dagens lösning är den bästa. Istället är den mest populära lösningen nyval. Ett alternativ som stöds av 62 procent av de tillfrågade. Många av kongressledamöterna som röstat bort Dilma vill dessutom göra samma sak med Temer. Varken den politiska eller den ekonomiska turbulensen är över i Brasilien och de närmaste månaderna kommer utvisa hur långt Michel Temer kommer på sin främsta egenskap som president: att han inte är Dilma Rouseff.

Text: Anders Lindell, frilansskribent
Arkivbild: Wilson Dias/ABr/Flickr