Chilensk musikfest i Globens Annex när Vive Chile 2015 besökte Stockholm

Sol y Lluvia var favoriter under Vive Chile 2015 i Stockholm. Foto: Denise Berg

De chilenska artisterna Manuel Garcia, Sol y Lluvia, Gondwana och Los Vikings 5 flögs in från Chile för att spela på festivalen Vive Chile 2015, som arrangerades av flera chilenska ministerier, Riksförbundet Victor Jara, Radio Bahía och Svensk-Chilenska kulturinstitutet i slutet av maj.

Över fyrtio år har passerat sedan militärkuppen ledd av Augusto Pinochet tvingade tusentals chilenare att fly landet. Många hamnade i Sverige tack vare engagemanget från den dåvarande svenske ambassadören Harald Edelstam som hjälpte politiska flyktingar att få asyl. Sedan dess har många anhöriginvandrat eller kommit hit av andra orsaker. Idag är över femtio tusen chilenare en del av det svenska samhället och de svensk-chilenska relationerna sätter sina spår; på Systembolagets hyllor ökar det chilenska sortimentet och just nu planeras ett område i Stockholms nya stadsdel Norra Djurgårdsstaden som kommer att heta Valparaiso – precis som den chilenska kuststaden.

På en bänk väntar Eduardo Rodríguez på insläppet. Han är född i Santiago men har bott i Sverige i över tjugo år. Han är främst här för att se Sol y Lluvia och berättar att de har spelat i Sverige ett flertal gånger vilket han uppskattar.

- De påminner om massa saker som hände i Chile, om sorg och glädje på samma gång, säger han och berättar att han fortfarande älskar Chile, kulturen och folket men inte det chilenska systemet.

Han tycker att det är fint att det ordnas chilenska kulturella events här, eftersom att han tycker att det är viktigt att hålla den chilenska kulturen levande.

- Jag hoppas att de chilenare som bor här har en lärande kultur till sina barn. Det finns många familjer som bara pratar svenska med sina barn, och jag tycker att det är fel eftersom de tappar det spanska språket. Svenska lär de ju sig i skolan varje dag, så hemma kan man prata spanska för att hålla den vid liv. Jag har sex barnbarn och alla kan spanska, mina barn vet vad som hände i Chile förut och de vet vad som händer i Chile just nu.

Manuel Garcia. Foto: Denise Berg

Manuel Garcia först på scen

Kön ringlar lång när insläppet äntligen börjar, en timme efter utsatt tid. Stolar är uppradade framför Annexets scen men bakom dem finns det plats för att dansa. Först ut att spela är Manuel García som är en av Chiles största singer-songwriters. Han slog igenom för tio år sedan med den finstämda Pánico men har sedan dess hunnit göra material både åt det mer poppigare och rockigare hållet. García spelar de flesta låtar med sitt band, men ibland går de av och då är det bara han och gitarren akustiskt. Han bjuder även upp Beatriz Piñeda och Marcelo Cortes, en duo bosatta i Sverige som ofta framför latinamerikansk folkmusik, och tillsammans gör de en fin version av Victor Jaras Deja la Vida Volar (på svenska ungefär: Låt livet flyga).

Näst ut är Sol y Lluvia som startades av bröderna Amaro och Charles Labra 1978. De hade börjat göra musik under mapuchenamnet Antu Auka redan tidigare och var aktiva i regimkritiska sammanhang i början av den chilenska diktaturen. Bröderna blev själva arresterade en dag när de var ute och delade flygblad, på årsdagen fem år efter militärkuppen.  Att många chilenare som är bosatta i Sverige är här av politiska skäl blir tydligt när Latinamerika.nu pratar med Vive Chiles besökare. De flesta vi frågar är här för att se Sol y Lluvia och uppskattar förutom musiken att de är politiska och har tagit sig tid att för att åka ut och spela för exilchilenarna ett flertal gånger.

- Vi är här för att känna de chilenska vibbarna och för att återuppleva gamla tider, säger Ana Vivedes och Maritza Araya som har bott i Sverige i 41 respektive 15 år och är här framför allt för att se Sol y Lluvia. Ana Vivedes berättar att politik och solidaritet är viktigt för henne. Hon håller sig uppdaterad om vad som händer i Chile och tycker att det är viktigt att visa stöd och göra vad man kan i tider av naturkatastrofer, för alltid är det något: jordbävningar, bränder, översvämningar eller som nu senast – vulkanutbrott.

Nöjd och nostalgisk publik. Foto: Denise Berg

Chilensk cumbia

När Sol y Lluvia spelar tar sig publiken fram mellan stolarna, dansar och sjunger med. De spelar flera av sina hits, bland annat En un Largo Tour. När det folkkära bandet efter ungefär en timme tvingas gå av scenen för att lämna plats åt nästa framträdande buar publiken. De vill ha mer.

Gondwana är ett av Chiles största reaggeband och till skillnad från de andra musikerna som befunnit sig i Sverige några dagar kommer de direkt från Barcelona eftersom de befunnit sig på en mindre Spanienturné. Framförallt de yngre i publiken tycks uppskatta reaggetonerna och gungar närmare scenen. Sist ut är cumbiagruppen Los Vikings 5 och det är som att bli ivägkastad till ett chilensk nationaldagsfirande med dans och spex. Musikstilen Cumbia kommer ursprungligen från Colombia, men är populär i stora delar av Latinamerika och den nya cumbian som görs i Chile kallas ofta ”Cumbia Chilombiana”, och är en slags hybrid mellan chilenska och colombianska rytmer där bland annat band som Chico Trujillo och Banda Conmoción hör till de kändaste. Los Vikings 5 har spelat tillsammans sedan 1969 och är sedan tiden innan ”Chilombianan” men är ett av de band som var mest betydande för införandet av cumbian i Chile. På 70-talet la de på cumbiarytmer på ett flertal kända tropiska låtar, och gjorde genast jättesuccé vid festligheter vid vilka de spelas flitigt än idag. Los Vikings 5 avslutar kvällen i ett enda långt set och alla artister som spelat under kvällen kommer upp och hjälper till att fixa ”buena onda” - bra stämning.

Text och foto: Denise Berg, frilansskribent