Centralamerika och EU skriver under associeringsavtal

Efter intensiva slutförhandlingar kom Centralamerika och EU överens om ett associeringsavtal. Underskriften skedde som planerat på onsdagen under toppmötet i Madrid mellan länderna i Latinamerika och Spanien."Jag är övertygad om att den här överenskommelsen leder våra ekonomier, och ännu viktigare, våra folk närmare varandra. Det kommer att skapa mer välstånd och mindre fattigdom i Centralamerika", säger presidenten för Europarådet, Herman van Rompuy, i pressmeddelandet från EU.- I dag togs ett steg för modernare och seriösare relationer mellan Centralamerika och Europa, sade Guatemalas president Alvaro Colom i Madrid.Nicaraguas president Daniel Ortega var den enda statschefen från Centralamerika som inte närvarade i Madrid. Han kommenterade avtalet vid ett besök hos transportarbetarna i Managua. 
"Det är inget perfekt avtal men det bästa man kunde uppnå under de förutsättningar som finns", rapporterar regeringens officiella hemsida el19digital.com.

Ökad handelUnder slutförhandlingarna backade EU i sina krav på export av mjölkpulver. Centralamerika ansåg storleken på exporten hotade deras mindre producenter. Avtalet innebär att EU får exportera 1 900 ton om året, mot de 4 500 ton man tidigare krävt.

De frihandelsvänliga ser avtalet som en bra möjlighet för ökad export av jordbruks- och industriprodukter till Europa och för stora investeringar i Centralamerika. De tidigare debatterade exportprodukterna bananer, kaffe och socker tycks ha fått en tillfredsställande lösning som innebär att de även vid ett färdigt avtal kommer att fortsätta omfattas av vissa restriktioner. Totalt beräknas exporten öka med 26 miljarder euro.Under 2008 exporterade EU för 27 miljarder euro till Centralamerika, medan importen uppgick till 19 miljarder euro.

David Rosenberg och Christin Sandberg