Centralamerika och EU inte överens

Förhandlingarna i Bryssel mellan Centralamerika och EU om ett associeringsavtal har fastnat igen. Representanterna från Nicaragua och El Salvador har åkt hem för att diskutera förhandlingsläget med sina regeringar.

- Inget land är idag beredd att skriva under ett avtal, säger Costa Ricas representant Roberto Echandi enligt nyhetssajten elfinancierocr.com.

Centralamerika och EU möttes i vad som planerades vara den sista förhandlingsrundan för ett associeringsavtal. Målet var en överenskommelse på tisdagen, för att sedan låta underskrifterna ske i Madrid i mitten av maj, då Latinamerikanska länder besöker Spanien som under tiden är ordförandeland i EU.

Costa Rica har ändå förhoppningar om en överenskommelse under den här veckan, något som knappast är troligt för de länder vars representanter har återvänt till Centralamerika.

Svåra konkurrensvillkor

Oenigheten ligger i den del av avtalet som rör handel. Det gäller inte minst EU:s subventionerade mjölkprodukter, vars inträde på Centralamerikas marknad riskerar att konkurrera ut lokal produktion. Centralamerika är heller inte nöjd med villkoren för nyckelprodukter som socker, kött, frukt, kaffe och textilier när det gäller tillgången till marknaden i EU.

Nicaraguas handelsminister Orlando Solórzano menar att EU inte tar hänsyn till de olika förutsättningarna mellan regionerna och att man i Centralamerika är länder i utveckling.

- Vi är först och främst jordbruksländer, medan länderna i EU är industrialiserade, säger Solórzano till tidningen La Prensa.

Under nästa vecka har Centralamerikas ekonomi- och handelsministrar möte i Guatemala för att diskutera läget i förhandlingarna.

David Rosenberg