Böcker som befriar

Nicaragua kallas för poeternas land. Trots det är bibliotek sällsynta och böcker en lyx som få har råd med. Tack vare bokbussen Bertolt Brecht når litteraturen ut till dem som annars befinner sig längst i från den. Latinamerika.nu följde bussens resa till skolor och fängelser runt om i Nicaragua.

Tillgängligheten på böcker är minimal på landsbygden i Nicaragua, och den är fortfarande begränsad även i en storstad som Managua. Det finns en handfull bokhandlar, med bokpriser som en vanlig nicaraguan bara kan drömma om att betala. Bibliotek som tillåter hemlån är ännu färre. I juni 2009 kunde regeringen utropa Nicaragu fritt från analfabetism. Men det finns stora utmaningar kvar.


- För att vara poeternas land är läsvanorna i Nicaragua dåligt utvecklade, säger Tina Reiter, föreståndare på det tysk-nicaraguanska biblioteket i Managua.


Den första tyska bokbussen var ett initiativ av pionjären Elisabeth Ziel, en redan då pensionerad bibliotekarie som besökte Nicaragua i mitten av 80-talet. I dag lånar skolever och fångar närmare 10 000 böcker per år tack vare bokbussens besök, och det tysk-nicaraguanska biblioteket byggdes som en följd av bussens verksamhet.
 Latinamerika.nu har följt den legendariske chauffören Reybil, bibliotikarien Markgee och volontären Hauke på deras besök i skolor och fängelser.Andreas Lång och David Rosenberg

Fotnot: ett längre reportage om besöken i skolor och fängelser finns i det senaste numret av tidskriften Latinamerika. Bokbussen och biblioteket kan även ses i en dokumentär på YouTube. Den är dock gjord för en tysk publik och finns än så länge bara med tysk undertext.