Avtal mellan EU och andinsk region nära

Efter den senaste förhandlingsrundan verkar ett handelsavtal mellan EU samt Peru och Colombia snart vara klart. Den fjärde parten i förhandlingarna, Ecuador, vill gå långsammare fram.

Under förra veckan träffades representanter för Colombia, Peru, Ecuador och EU i Bogotá för att för fjärde gången diskutera delarna i ett handelsavtal.

Efter mötet var delegationerna från de olika länderna nöjda med utvecklingen.

-   Vi har arbetat intensivt och kommit långt, sade Peru:s förhandlingschef Eduardo Brandes, enligt den ecuadorianska tidningen El Comercio.

Trots det finns det vissa känsliga ämnen, som till exempel patentregler för mediciner samt tillgången till den europeiska marknaden för produkter som bananer, etanol och socker, kvar att diskutera. Därför kom länderna överens om att träffas i Lima i slutet av juli, för att eventuellt kunna avsluta förhandlingarna.

Om avtalet blir klart i nästa månad kommer Ecuador att stå utanför. Landet vill förhandla långsamt och driver en egen linje, de vill ha ett "utvecklingsavtal" som fokuserar på fler aspekter än bara handel. I linje med det har den ecuadorianska delegationen bland annat tryckt på om villkoren för immigranter i EU-länderna. Landet vill också ha möjlighet att stämma av frågorna som tas upp i förhandlingarna mot sin nya konstitution.

- Därför behöver vi mer tid. Vad det gäller ämnen som statlig upphandling, tjänstemarknaden, konkurrens och jordbruk, kommer vi definitivt inte att delta i ett avslutande om Peru och Colombia vill det i nästa omgång, sade landets förhandlingschef, Mentor Villagómez till nyhetsbyrån Reuters.

Avtalet mellan de andinska länderna har också många motståndare. Under förhandlingsveckan samlades representanter från det civila samhället i den andinska regionen och EU för att diskutera effekterna av ett eventuellt handelsavtal.

Javier Sánchez representerade Organización Indígena de Colombia (Colombianska ursprungsfolksorganisationen) på mötet. Han var orolig över att ett frihandelsavtal med EU kan få samma konsekvenser som Peru:s avtal med USA som har lett till våldsamma protester i peruanska Amazonas.

- Det här frihandelsavtalet kommer att ta patent på traditionella kunskaper och inte erkänna ursprungsfolkens territorier, sade han.

Johanna Kvarnsell

Fakta

Förhandlingarna om ett associeringsavtal började 2007 som ett avtal mellan den andinska gemenskapen och EU. Efter att Bolivia förra året stoppat förhandlingarna valde EU att gå vidare och förhandla handelsdelen bilateralt med de tre resterande länderna.