Argentinska sluminvånare kräver urbanisering

Invånarna i slumområdet Bajo Autopista i den argentinska huvudstaden bor granne med ett av stadens rikaste kvarter. Området är bara ett av många i Latinamerika där skillnaden på "vi" och "dom" är mycket tydlig.

Karina Ríos bor under en av de stora motorvägar som leder in mot Buenos Aires stadskärna. Här bor hon i två enkla rum omgivna av tegelväggar tillsammans med en av sina döttrar. Motorvägens undersida är hennes tak. Bajo Autopista ligger i området Villa 31, där närmare 60 000 människor bor granne med ett av stadens finaste kvarter, El Retiro.

- Ambulanserna vägrar komma hit utan poliseskort. Men polisen menar att om en mörkhyad person dör så är det bara en till mörkhyad som dör. För dem är vi ingenting, säger Karina Ríos.

Det var av det skälet hennes 19-åriga son dog efter att han blivit knivskuren förra året, menar hon. Han förblödde eftersom han var "en av dom".

- Om det inte tagit så lång tid för ambulansen att ta sig hit så hade min son levt i dag, säger Karina Ríos.

Kräver utveckling

Hon är numera lokal representant för organisationen Garganta Poderosa som arbetar för bättre levnadsförhållanden i landets fattiga kvarter. Ett av deras krav är att även dessa områden ska "urbaniseras".

- Vi sluminvånare är stigmatiserade och det beror på att vi inte är urbaniserade. Vi har inga ordentliga gator. När vi söker jobb säger vi inte att vi bor här, eftersom alla då betraktar oss som tjuvar.

Karina Ríos menar att urbanisering bland annat borde betyda att områdets vägar får beläggning och gatunamn. Som det är nu saknar de flesta vägar i området beläggning och förvandlas till lervälling när det regnar. En annan del av urbaniseringen borde bestå av riktiga kliniker, säger hon.

- Det finns en läkarstation men de tar bara emot fem patienter om dagen eftersom de inte får ut sina löner. Barnen tas emot utomhus och nakna bebisar tvingas bli vägda utomhus i denna hemska kyla, säger hon.

Behov av infrastruktur

Även annan service saknas.

- Vi behöver avlopp, ordentlig el. Det utbryter bränder eftersom alla har egna illegala elledningar som skapar kortslutningar och bränder.

Av Latinamerikas och Karibiens 625 miljoner invånare bor 472 miljoner i städer. Av stadsborna lever hela 111 miljoner i slumområden eller kåkstäder, enligt en rapport skriven av bland andra FN-organet UN-Habitat. Enligt denna rapport har antalet sluminvånare ökat sedan 1990-talet i åtminstone en tredjedel av de latinamerikanska städerna.

- Under de senaste 20 åren är den generella tendensen i Latinamerika en ökande urban ojämlikhet, säger Elkin Velásquez, som är regional chef för UN-Habitat. 

Text: Fabiana Frayssinet/IPS