Andinsk gemenskap hotad efter 40 år

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan de andinska länderna och EU har skapat stora splittringar inom CAN (Andinska gemenskapen). På initiativ av Bolivia ska nu de fyra länderna som ingår i unionen träffas för att försöka bryta isen.

Sedan Bolivia satte stopp för förhandlingar om ett associeringsavtal mellan EU och den Andinska gemenskapen 2007 har relationerna inom unionen varit frostiga. Ecuador, Colombia och Peru har fortsatt att förhandla med EU, medan Bolivia har anklagat sina grannländer för att bryta mot den Andinska gemenskapens gemensamma regler om att ta beslut i konsensus.

- Det känns som att några presidenter desperat försöker förstöra den gemenskap som finns i den andinska regionen, sade Bolivias president Evo Morales på ett möte med internationell press i mitten av maj.

I början av förra månaden deklarerade Bolivia att de tillfälligt inte tänker delta i CAN:s beslutsfattande i protest mot att de andra tre länderna förhandlar bilateralt med EU. Bolivia menar att Ecuador, Peru och Colombia borde respektera det beslut som tagits om att hela den andinska regionen ska förhandla gemensamt med EU.

För att försöka lösa upp knutarna inom CAN har ordförandelandet, Ecuador, på Bolivias initiativ, föreslagit ett möte på Galapagosöarna i juni.

Samtidigt som Bolivia sätter ner foten märks allt större skillnader mellan de tre länderna som fortfarande förhandlar med EU. Peru och Colombia hoppas på ett snabbt undertecknande av ett handelsavtal.  Ecuador har uttryckt att de behöver mer tid, framförallt för att stämma av att avtalet inte bryter mot landets konstitution, som till exempel inte tillåter ett rent frihandelsavtal. Ecuadors president, Rafael Correa, sade i sitt radioprogram förra lördagen att han är orolig över åt vilket håll förhandlingarna är på väg.

- EU kan sätta vilket vackert namn som helst på det, men vi är på väg mot ett frihandelsavtal och det kommer vi aldrig att acceptera.

Ett sätt att komma överens inom den andinska gemenskapen skulle kunna vara att fokusera på de ämnen där länderna lättare kan finna en gemensam ståndpunkt. Perus utrikesminister, José Antonio García Belaunde, har föreslagit att unionen borde satsa mer på infrastruktur och mindre på ekonomi.

- Det behövs en ny prioriterad agenda, som utesluter ekonomi- och handelsfrågor, sade han i en intervju med den statliga nyhetsbyrån Andina.

Johanna Kvarnsell

Fakta

 

I år är det 40 år sedan CAN (andinska gemenskapen) skapades. Från början bestod unionen av Chile, Peru, Colombia, Ecuador, Venezuela och Bolivia, men Chile lämnande unionen redan 1976. (Landet är sedan 2007 återigen med i gemenskapen som observatörer.) Den senaste tiden har CAN skakats av flera konflikter. 2006 lämnade Venezuela organisationen i protest mot att Peru och Colombia skrivit på frihandelsavtal med USA. Under de senaste månaderna har Ecuador hotat att lämna CAN, sedan landets nyinförda tullregler skapat osämja bland grannländerna. Men det är inte det enda problemet i relationerna mellan länderna i CAN. Ecuador och Colombia har frysta diplomatiska relationer sedan över ett år tillbaka efter en Colombiansk attack på ett FARC-läger på Ecuadors sida av gränsens. Relationerna mellan Peru och Bolivia är också dåliga, dels på grund av olika handelspolitik, dels på grund av att Peru gett asyl åt tre bolivianska ex-ministrar som skulle ställas inför rätta.