ALBAs medlemmar på möte i Bolivia

*På fredag eftermiddag invigdes ett toppmöte av presidenter knutna till ALBA-samarbetet i Cochabamba, Bolivia. På agendan stod framför allt den gemensamma valutan Sucre (Sistema Único de Compensación Regional) som i form av artificiell räkne- och valutaenhet kan bli verklighet redan år 2010.*

- Sucre kommer att ta kål på dollarn, uttryckte Venezuelas president Hugo Chávez, som sin vana trogen upptog mycket plats på mötet.

Syftet med en egen valuta är att bemöta den internationella finanskrisen samt att minska beroendet av USA-dollarn. En egen valuta kan skapa en motpol mot den politik som förs av Världsbanken och den internationella valutafonden IMF som lånar ut pengar med villkor. Tanken är att sucren till en början endast ska vara en artificiell räkne- och valutaenhet likt euron i sin begynnelse och användas i komersiell handeln mellan ALBA-länderna. Bolivias utrikesminister påminde om att det tog euron 20 år att bli ett fysiskt mynt. 

ALBA-samarbetet är ett projekt för att utjämna ojämlikheter mellan de latinamerikanska länderna. Samarbetet räknar nu med tre nykomlingar, Ecuador samt de västindiska ögrupperna Saint Vincent och Grenadinerna och Antigua och Barbuda.

Tidigare medlemmar är Venezuela, Bolivia, Kuba, Nicaragua, Honduras och Samväldet Dominica.

Representanterna för ö-grupperna bad under mötet uttryck om hjälp i sin strävan efter självständighet från det brittiska samväldet. Något som Bolivias president Evo Morales lovade hjälpa till med.

- Jag känner att det i Latinamerika likt svamp har börjat komma upp presidenter och regeringar som är antineoliberala och antiimperalistiska, sade Evo Morales.

Initaitivet till ALBA kom från Kuba och Venezuela år 2004. Kubas president kunde inte personligen närvara vid toppmötet utan ersattes av viceminister José Ramón Machado Ventura. Fidel Castro lät hälsa till mötet från Kuba att han hade föredragit att se Evo Morales som Nobels Fredspristagare.

"Om Obama fick priset för att han lyckades bli president i ett land med rasdiskriminering trots att han är afroamerikan så borde än hellre Evo fått priset då han blev president trots att han var indian och därutöver så uppfyller han vad han lovar".

Patricia Rodas, Honduras avsatte president Manuel Zelayas närmaste medarbetare och landets utrikesminister, deltog på mötet. Patricia Rodas var sprudlande glad trots den allvarliga situationen i hemlandet. Detta kanske tack vare att ALBA-presidenterna uttalade sitt fulla stöd för president Manuel Zelaya. Evo Morales sade:

- Någon har släppt ut gorillorna och tagit oss tillbaka till den mörka gorrillaeran i Latinamerika. Vi är skyldiga att slå tillbaka mot statskuppen i Honduras, sade Evo Morales.

Ecuadors president Rafael Correa anlände redan på torsdagen och hann med ett besök i Huanuni för att studera gruvindustrin och även ett besök på en skola som till hans ära ska uppkallas efter honom. Correa gav Evo Morales rådet att "se upp med högern".

Presidenttoppmötet ägde rum på fiendemark, nämligen Cochabambas finaste hotell "Hotel Gran Cochabamba". För bara två år sedan uppviglade ägaren till hotellet mot ursprungsfolk vid de kända sammandrabbningarna elfte januari 2007 som krävde flera människors liv. I dag hängde ursprungsfolkens whipala-flagga utanför hotellet. Mellan borden stod det skrivet med blommor; Koka är inte kokain.

Förutom ALBA-ländernas presidenter, premiärministrar och andra representanter var också andra länder inbjudna. Hugo Chávez hade tagit initativet till att bjuda in Ryssland och ryske rådssekreterare Nikolay
Patrushev närvarade som representant för landet. Paraguays president Fernando Lugo kunde inte personligen närvara då en
känd boskapsuppfödare just blivit mördad i landet men landets ambassadör deltog istället. Från Uruguay deltog landets inrikesminister.

Samtidigt med presidentmötet ägde även ett parallellt forum rum i utkanten av staden där de sociala rörelserna utarbetade förslag som sedan ska tas i beaktande i den fortsatta utarbetningen av ALBA.

_Jessica Nilsson_