25 års fängelse för människorättsbrott

Domen i den andra rättegången mot Perus tidigare president Alberto Fujimori som inleddes i december 2007 föll på tisdagen. Den blev 25 års fängelse, det högsta straff han kunde dömas till, för människorättsbrott.

En historisk dom, anser internationella jurister som följt hela processen. Det är första gången någonsin en demokratiskt vald president ställs inför rätta i sitt hemland och döms för liknande brott. Dessutom anser de att rättegången har skötts på ett exemplariskt sätt.

Rättegången, som är den andra av fyra som ska hållas mot Fujimori,
innehöll fyra åtalspunkter: kidnappning av och överlagt mord på en
universitetsprofessor och nio studenter från La Cantuta Universitet
1992, mord på 15 personer i ett av Limas fattiga bostadsområden,
Barrios Altos, 1991 samt kidnappning av journalisten Gustavo Gorriti
och av företagsmannen Samuel Dyer.

Rättvisa skipas

Offrens släktningar och deras advokater var mycket nöjda när domen lästes upp på tisdagen. De kramade varandra och kände sig lättade.

- Jag känner mig nöjd för att domen speglar det vi har nått. Det visar på händelsernas allvar, framför allt allvaret i ansvaret hos den som gav order, säger Carlos Rivera Paz, en av offrens och journalisten Gustavo Gorritis advokat . Han var övertygad om att domstolen inte kunde döma på något annat sätt eftersom det fanns tillräckliga bevis.

Francisco Soberón, verksamhetsledare för människorättsorganisationen APRODEH, som har stöttat offrens släktningar, var också nöjd.

- Det är uthålligheten, modet, motståndet hos offrens släktingar och kampen de har fört, och som vi har stött under 17 år, som har burit frukt. Det är en mycket positiv signal och det blir ett exempel för Peru och resten av Latinamerika där straffriheten härskar, sade han.

"En orättvis dom"

Fujimori-anhängarna som hade samlats i ett tält ett par hundra meter från rättssalen för att ge den före detta presidenten sitt moraliska stöd, brast ut i gråt när de hörde att deras ledare inte hade friats som de hoppats.

- 25 år! Vi ska överklaga, det är en orättvisa, jag sörjer, sade Carmen Farje. Vad ska det bli av våra ungdomar och barn? De fick mjölk och skolväskor under hans regering. Idag får de ingenting. De som har dömt honom stödjer terrorismen; vi är på väg till att bli ett nytt Kuba eller Colombia, sade hon.

Fujimori blev vald till president 1990, två år senare genomförde han en internationellt uppmärksammad ”självkupp” och upplöste kongressen. Under hans regering slogs gerillagrupperna Sendero Luminoso, den lysande stigen, och Tupac Amaru nästan sönder. Men hans hårda antiterrotiststrategi, som han själv kallat det, dödade, som rätten säger, också oskyldiga människor.

Hans anhängare, framför allt de äldre, minns honom som den man som räddade Peru från terrorismen och skänkte landet utveckling. Landet fick fred och ekonomin kom på fötter. Han byggde vägar och skolor, och han kom till bortglömda byar. Det kommer peruanerna ihåg. Enligt honom själv och hans anhängare borde det ha övervägts av domstolen som fällt honom.

Två rättegångar kvar
När den andra rättegången nu är avklarad väntar Fujimori ytterligare två rättegångar, för korruptionsbrott och olaglig avlyssning. När han utlämnades av Chile i september 2007 gällde utlämningen sju åtalspunkter. Med dagens dom är fem av dessa avklarade.

Nästa åtal i rad börjar i maj och handlar om 15 000 USD som han genom försvarsdepartementets kassa lämnade över till sin närmaste man och dåvarande säkerhetschef Vladimiro Montesinos, som ersättning för hans tjänster.

Tisdagens dom ska överklagas och den processen väntas vara klar i december i år. När en dom mot människorättsbrott har faställts i högsta instansen måste den dömde avtjäna hela sitt fängelsestraff utan undantag.

Bara 67 statschefer i världen har ställts inför rätta. Av dem har
35 procent dömts och bara 17 procent har suttit av sitt straff, enligt
Michael Reed, internationell observatör i rättegången mot Fujimori.

Alva Azócar