statskupp

Vad händer i Brasilien?

Nej, det räckte inte med påvens stöd förmedlat genom en tidigare ­fredspristagare på besök i Brasilien. Inte heller med folkrörelsernas, fackets och den organiserade vänsterns stöd.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Uppmärksammad rättegång i Paraguay är över

Manifestanter utanför Paraguays högsta domstol väntar på i rättegången kring massakern i Curuguaty, Paraguay / Foto: Oscar Barajas, Latinamerikagruppera

Elva småbrukare har dömts till långa fängelsestraff för bland annat mord på sex poliser i rättegången efter massakern i Curuguaty. Domen har medfört manifestationer i Paraguays huvudstad Asunción och andra städer, samtidigt som flera folkrörelseorganisationer kräver omedelbart frikännande.

Folkrörelser står upp för demokratin i Brasilien

Folkrörelser står upp för demokratin i Brasilien / Foto: MPA Brasil

Folkrörelser i Brasilien varnar för att riksrätten mot Dilma Rousseff försvagar demokratin och hotar de sociala reformerna som hitintills inletts under Rousseffs presidentperiod.

”Vi kommer allt längre bort från sanningen”

Ett kors står på den plats där småbrukaren Adolfo Castro sköts till döds i Marina Kue / Foto: Conamuri

Fyra år efter den blodiga avhysningen av markockupanter i Curuguaty, Paraguay, är rättvisa fortsatt långt ifrån skipad.

Rättsligt efterspel till kuppförsöket

En månad efter statskuppsförsöket i Ecuador råder fortfarande undantagstillstånd i landet. I går dömdes chefen för polissjukhuset där presidenten Rafael Correa hölls fången till tre månaders fängelse. De politiska beskyllningarna, utredningarna och spekulationerna om vad som egentligen hände den 30:e september går vidare.

Motståndet går till botten med kuppen

På statskuppens årsdag, den 28 juni fyllde motståndsrörelsen gatorna och krävde att kuppmakare ställs till svars. En alternativ sanningskommission installerades för att utreda statskuppens brott. Motståndsrörelsen samlades i måndags runt om i landet för att trycka på Porfirio Lobos regering och kräva tillbaka landets institutionalitet. - Det har varit ett år av kamp och protester för att ta avstånd från statskuppen, menar Juan Barahona, en av ledarna inom motståndsrörelsen.

Lobbying för Honduras

Frågan om Honduras återinträde i Organisationen för de Amerikanska Staterna, OAS, diskuterades bakom lykta dörrar under toppmöte i Peru. USA anser att den hårt kritiserade sanningskommissionen som ska undersöka statskuppen är ett tecken på att läget har förbättrats i Honduras.    Det officiella temat när OAS generalförsamling träffades i Lima, Peru var säkerhetsfrågor och samarbete på kontinenten. Diskussionerna om Honduras återinträde kom aldrig att ingå i den officiella dagordningen .   

Journalist i våldets centrum

Efter statskuppen har våldet eskalerat och gjort Honduras till ett av världens farligaste länder för journalister, uppger Reportrar utan gränser. Manuel Torres arbetar som frilansjournalist och vittnar om arbetssituationen för ett flertal journalister i landet.

Honduras i statskuppens efterdyningar

Latinamerika.nu frågade personer i städer och byar om deras åsikter om situationen i Honduras. Detta mot bakgrund av fjolårets statskupp, då president Manuel Zelaya avsattes. För tre månader sedan tillträdde Porfirio Lobo som ny president, efter ett omdiskuterat val.   Maria Orbelina PonseMaria Orbelina Ponse, 42 år, småbrukare. Från byn Los Tangos i  departementet Copán i norra Honduras.

Nicaragua stänger portarna för kuppmakare

Roberto Micheletti, som agerade president i Honduras under statskuppen, blev nekad inträde i Nicaragua förra veckan. Micheletti var inbjuden till det nicaraguanska liberala partiets kongress. Han var inbjuden som viceordförande för Liberala Internationalen, en titel som Micheletti blev utnämnd till i december 2009. Roberto Micheletti säger att han å ena sidan respekterar det nicaraguanska beslutet, men att han å andra sidan blev förhindrad att fullfölja sitt första uppdrag som viceordförande i Liberala Internationalen.

Sidor

Prenumerera på statskupp