Santiago

Vattenkraftverk utanför Chiles huvudstad får skarp kritik

Flera demonstrationer har genomförts mot byggnationen av vattenkraftverket Alto del Maipo. Foto: Amanda Kujansuu

Ett transnationellt vattenkraftsprojekt hotar Santiagos dricksvattenförsörjning och värdefulla naturområden i det intilliggande Cajón del Maipo. Projektet, som även har svensk inblandning genom pensionsinvesteringar, får stark kritik av miljöorganisationen Coordinadora Ciudadana Ríos del Maipo (CCRM).

Regional allians ska stärka länderna i Latinamerika och Karibien

I helgen hölls det första toppmötet någonsin mellan ledare och högt uppsatta företrädare inom Celac - en regional allians som omfattar 33 länder i Amerika utom USA och Kanada, och som syftar till att utöka handeln och samarbetet i regionen. - Celac stärker definitivt regionens röst i världen, sa Alicia Bárcena från Celac:s ledning i samband med att toppmötet avslutades i måndags i Chiles huvudstad Santiago.

Den långa färden för Chiles palestinier

För fyra år sedan kom sju palestinska flyktingfamiljer till staden La Calera i Chile för att söka lyckan. Men trots att Chile är den plats utanför mellanöstern med flest palestinier i världen har integrationen varit tuff. Nu bor bara två familjer kvar. Latinamerika.nu har mött en av dem; familjen Al-Hijazi.

Ett annat 11 september

På ett kort ögonblick förändras allt. Helt utan förvarning börjar folk skrika och har omärkligt hunnit sätta på sig gasmasker mot tårgasen.
- Poliserna kommer nu, spring! ropar någon.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Museet där förr är fortfarande

Det är den 11:e september och bomberna faller över Santiago. Militärer skriker i megafoner, skottsalvor viner i luften och över en dag blir demokrati till diktatur. En trappa upp i Minnenas museum är känslan av att då ännu pågår, både stark och påträngande. Men besöket börjar inte en trappa upp. Det börjar med en grå betongvägg täckt av små fyrkantiga bilder som tillsammans bildar en karta över världen. Över världens brott mot mänskliga rättigheter. Brott som i över 30 länder uttryckt sig i diktatur. Dit hör bland andra Argentina, Chad, Bolivia... och Chile. Det känns som ett försvar.

Prenumerera på Santiago