Salvador Allende

Fortsatt utredning av Nerudas död

Det går inte att bevisa att den chilenske poeten och Nobelpristagaren Pablo Neruda, som dog för 40 år sedan, giftmördades. Det slår de rättsmedicinska experter fast som undersökt Nerudas kvarlevor. Men utredningen kring Nerudas död, som inträffade kort efter att general Augusto Pinochet tagit makten i landet, kan fortsätta.

I skuggan av WTC och Lindh: 40 år sedan kuppen i Chile

Idag, den 11 september, är det 40 år sedan den socialistiske, folkvalde presidenten Salvador Allende störtades från makten i Chile genom en militärkupp. Efter följde 17 år av diktatorn Pinochets USA-understödda högerjärnhand, och landet slog om från socialistiska framtidsvisioner till att bli vad det är idag; ett applåderat OECD-land, med flest frihandelsavtal i världen och en ekonomi så stabil att chilenarna gärna framhäver sig som erfarna nog att rådge EU ur sin ekonomiska kris.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

"Det finns ingen förlåtelse för brotten som begicks under diktaturen"

40 år har gått sedan militärkuppen i Chile, men än ligger såren hos många öppna och föraktet för "den andra sidan" är stort. Latinamerika.nu har samtalat med Quena Macuada, 50, och Dennis Palacios, 37, om kuppen, diktaturen och vad som krävs för att Chile ska kunna gå vidare som ett enat folk. Quena Macuada var tio år när Salvador Allendes regering störtades den 11 september 1973. - Jag var liten, men jag minns tydligt hur vi lyssnade på radio och hörde Allendes sista tal. Att han sa att de skulle få bära ut honom död ur presidentpalatset.

40 år efter militärkuppen är Chile fortfarande ett polariserat land

- Vi har inte kunnat gå vidare på grund av att vänstern placerar oss i ett hörn och håller oss ansvariga för det som hände den 11 september, sa den konservative politikern Iván Moreira, till Radio Bio Bio nyligen. Men åsikterna om varför Chile fortfarande är ett delat land i förhållande till sin mörka historia går isär:

Militärjuntans offer med på nya röstlängder

Namnen på fler än ett tusen av de människor som försvann spårlöst under militärdiktaturen i Chile har plötsligt dykt upp på röstlängder i samband med att ett nytt valsystem har lanserats i Chile. Anhöriga till diktaturens offer har tagit mycket illa vid sig.

Ett annat 11 september

På ett kort ögonblick förändras allt. Helt utan förvarning börjar folk skrika och har omärkligt hunnit sätta på sig gasmasker mot tårgasen.
- Poliserna kommer nu, spring! ropar någon.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Chile ska utreda Salvador Allendes död

Mördades Salvador Allende eller begick han självmord? Sedan statskuppen 1973 har fallet inte utretts. Nu meddelar chilenska myndigheter att de ämnar ta reda på sanningen. "Landsmän, detta är säkert sista gången jag har tillfälle att rikta mig till er. Flyget har bombarderat Radio Portales och Radio Corporacións sändartorn. I mina ord finns ingen bitterhet, bara besvikelse."

Prenumerera på Salvador Allende