Polochic

”Brådskande att vidta åtgärder”

Förra veckan presenterade FN:s jordbruksorgan FAO en studie om situationen i Polochic, Guatemala, där över 700 familjer våldsamt avhystes från sina hem 2011. Studien visar att det är brådskande att vidta åtgärder gällande konflikter på landsbygden. Enligt Cerigua (Centrum för informativa rapporter från Guatemala) visar studien - "Valle del Polochic en la encrucijada: pobreza y conflictividad ó desarrollo rural integral" - att befolkningen i Polochic lever under svåra förhållanden; barn är undernärda och det finns dålig tillgång till mat och försörjning.

"Hur mycket mer ska vi stå ut med?"

"Hur mycket mer ska vi stå ut med?" Den uppgivna frågan ställs av Candelaria Chub från byn Paraná i Polochicdalen i Guatemala. Candelaria Chub tillhör en av de 769 familjer som blev avhysta från sina hem och grödor i området för att ge plats åt ett företaget Chabil Utzaj:s sockerrörsodlingar 2011. Jag intervjuade Candelaria under min reportageresa till Polochic i november förra året, men hennes berättelse kom av platsbrist aldrig med i artiklarna jag senare skrev. Men hennes ord fastnade i mitt minne.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

"Hur mycket mer ska vi stå ut med?"

"Hur mycket mer ska vi stå ut med?"  Den uppgivna frågan ställs av Candelaria Chub
från byn Paraná i Polochicdalen i Guatemala. Candelaria Chub tillhör en av de
769 familjer som blev avhysta från sina hem och grödor i området för att ge

Nyckelord

2011: Våldsammaste året hittills för människorättsförsvarare i Guatemala

När Alvaro Colóm förra veckan lämnade över presidentposten till Otto Pérez Molina var det med tunga siffror i bagaget. Under hans tid som president har 1224 hot eller attacker mot människorättsförsvarare registrerats, att jämföra med tidigare presidenter Oscar Berger, 618, och Alfonso Portillo, 338. När de sista dagarna av 2011 avslutats kunde den guatemalanska människorättsorganisationen Udefegua konstatera att 2011 var det våldsammaste året sedan kriget gällande brott mot de mänskliga rättigheterna.

Humanitär kris i Polochic

Nyligen utsattes familjerna i Polochic, Alta Verapaz i Guatemala på nytt för våldsamma övergrepp av privata säkerhetsvakter, militär och polis. Under nästan ett år har 800 familjer levt under extrem stress på grund av våldet. Situationen för de hemlösa i Polochic har utvecklats till en humanitär kris och trots stor internationell uppmärksamhet från bland annat FN fortsätter våldet.

Ingen blir mätt av sockerrör - repressionen i Polochic fortsätter

Det som började med våldsamma avhysningar av mer än 700 familjer i området kring Polochic i östra Guatemala i mars har nu utvecklats till en rejäl humanitär kris. Trots beslut från den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter om speciella skyddsåtgärder för de familjer som avhysts, har situationen inte förbättrats. I mitten av mars i år uppmärksammades maya q'echi folkets lidande i Polochicdalen då fler än 700 familjer miste sina hem, sin mark och sina grödor.

Prenumerera på Polochic