mord

Latinamerika: Våld, hot och mord på journalister

"Det går inte att döda sanningen genom att döda journalister." Foto: Eneas De Troya/Flickr Creative Commons

En tredjedel av alla mord på journalister i Latinamerika under förra året begicks i Mexiko. Men antalet länder där pressfriheten hotas i regionen är flera.

Ett steg närmare lagligt ansvar för multinationellt gruvbolag

Det är nu klart att det kanadensiska gruvföretaget Hudbay Minerals, i vilket den svenska tredje AP-fonden har investeringar, definitivt skall ställas inför rätta inför Kanadensisk domstol. Hudbay Minerals anklagas för ett mord, en skottskada och gruppvåldtäkt på 11 kvinnor som misstänks ha genomförts av dess dotterbolag i Guatemala.

Oro för ökat våld mot journalister

Förra året drabbades 141 journalister av våld, hot och förföljelser och hittills i år har över 95 brott mot journalister rapporterats i Colombia. Dyster statistik som visar att Colombia fortsätter att vara ett av de farligaste länderna i världen för journalister. Den 29 juli mördades José Naudín Gómez, chef för den colombianska radiokanalen Radio Guadalajara, av två män utanför porten till sitt arbete.

Fredrik söker sanningen om dotterns död

I juni konfronterades Fredrik Book med sitt livs mest smärtsamma besked. Hans 22-åriga dotter som studerade en termin i Venezuela hade tagit sitt liv. Chocken som följde kom sig inte bara av dotterns bortgång, utan också av misstro: självmord?

Mordoffer uppmärksammades i Brasilien

Människorättsaktivister genomförde på onsdagen en manifestation i Rio de Janeiro för att uppmärksamma att en halv miljon människor fallit offer för dödligt våld i landet under de senaste tio åren.

"Järnnäve" mot brott skapar oro

Guatemalas högersinnade president Otto Pérez Molina är på väg att infria sina löften om en hård linje mot den skenande kriminaliteten i landet. Nu överväger presidenten bland annat att sänka straffbarhetsåldern till tolv år. Kritiker menar dock att den tuffa kriminalpolitiken lägger alldeles för lite fokus på förebyggande insatser. En av de första åtgärder som den före detta generalen Pérez Molina genomförde efter att ha tagit över makten i landet i mitten av januari var att skicka ut soldater att patrullera tillsammans med polisen på gatorna.

Åtta döda i hämndaktion

Åtta döda och tre sårade blev resultatet när en familj under onsdagen utsattes för ett bakhåll i östra Nicaragua. Överfallet var troligtvis en hämndaktion kopplat till boskapsstöld.

23 kvinnomord i Nicaragua i år

Minst 23 kvinnor har mördats i Nicaragua sedan årets början. Det meddelar den icke-statliga organisationen, Red de Mujeres Contra la Violencia. Detta trots en ny lag som säger att en man kan få upp till 30 års fängelse för våld emot kvinnor. Enligt en artikel i den costaricanska dagstidningen La Prensa Libre har det i år begåtts minst 23 "femicidos", det vill säga kvinnomord, i Nicaragua. Ofta är det kvinnans partner eller manliga släktingar eller bekanta som begår morden.

Våldsvåg slår hårt mot elever och lärare

Elva skolbarn har mördats i El Salvador sedan vårterminens början den 23 januari. Den eskalerande våldsvågen i landet har slagit hårt mot skolorna där både lärare och elever utsätts för utpressningar, rån - och mord. Den 29 februari sköts Wilber Geovany Hernández till döds utanför ingången till den skola i San Salvador där han precis avslutat en kvällslektion. Han blev därmed den elfte skoleleven som dödats i El Salvador sedan vårterminens början.

Överflöd av vapen leder till fler mördade kvinnor

Förra året mördades 468 000 människor i världen, och i 42 procent av fallen var mordvapnet ett skjutvapen. Av de mord som begås i hemmen är det främst kvinnor som faller offer - och enligt experter löper en kvinna flera gånger högre risk att bli mördad om det finns skjutvapen i hemmet. Ett av länderna med flest vapenmord är Venezuela. En av de kvinnor som fallit offer för det dödliga våldet är 25-åriga Kairobis Arcia, som i slutet av november sköts till döds av sin man i södra Venezuela.

Sidor

Prenumerera på mord