markkonflikter

MST-aktivister skjutna till döds av militärpolis

Två aktivister för Brasiliens jordlösa mördade / Foto: Luana Mara/MST

Torsdagen den 7 april dödades två jordlösa bönder av militärpolis i delstaten Paraná i Brasilien. De två mördade bodde på en jordockupation utanför staden Quedas do Iguaçu, som tillhör De jordlösas rörelse (MST).

”Brådskande att vidta åtgärder”

Förra veckan presenterade FN:s jordbruksorgan FAO en studie om situationen i Polochic, Guatemala, där över 700 familjer våldsamt avhystes från sina hem 2011. Studien visar att det är brådskande att vidta åtgärder gällande konflikter på landsbygden. Enligt Cerigua (Centrum för informativa rapporter från Guatemala) visar studien - "Valle del Polochic en la encrucijada: pobreza y conflictividad ó desarrollo rural integral" - att befolkningen i Polochic lever under svåra förhållanden; barn är undernärda och det finns dålig tillgång till mat och försörjning.

"Hur mycket mer ska vi stå ut med?"

"Hur mycket mer ska vi stå ut med?" Den uppgivna frågan ställs av Candelaria Chub från byn Paraná i Polochicdalen i Guatemala. Candelaria Chub tillhör en av de 769 familjer som blev avhysta från sina hem och grödor i området för att ge plats åt ett företaget Chabil Utzaj:s sockerrörsodlingar 2011. Jag intervjuade Candelaria under min reportageresa till Polochic i november förra året, men hennes berättelse kom av platsbrist aldrig med i artiklarna jag senare skrev. Men hennes ord fastnade i mitt minne.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

"Hur mycket mer ska vi stå ut med?"

"Hur mycket mer ska vi stå ut med?"  Den uppgivna frågan ställs av Candelaria Chub
från byn Paraná i Polochicdalen i Guatemala. Candelaria Chub tillhör en av de
769 familjer som blev avhysta från sina hem och grödor i området för att ge

Nyckelord

Stora omdaningar på Argentinas politiska arena efter presidentvalet

Redan veckan efter att Cristina Fernandez Kirchner och alliansen Frente para la Victoria vunnit valet i Argentina annonserade regeringen en rad förändringar. Bland annat ska penningflykten stramas upp genom restriktioner av växling till amerikanska dollar, och subventionerna av el, gas och vatten slopas.

Prenumerera på markkonflikter