machismo

Det talas om machismo

Bland alla samhällsskikt talas det om machismo. Män som kvinnor, unga som gamla, privilegierade som utsatta. Som en förklaring, ibland som ett försvar. Machismo är ett enkelt svar på en svår fråga.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

"Männen diskrimineras"

I staden Estelí i norra Nicaragua bor och  arbetar två advokater med vitt skilda syn på kvinnors rättigheter. Den  ena anser att den nya reformen av Lagen mot kvinnovåld är ett bevis på patriarkatets dominans. Den andra menar att reformen inte är tillräcklig utan att hela lagen bör upphävas eftersom den diskriminerar män. I denna andra del berättar viceordföranden för Estelís advokatförening, Elmer Umanzor Guillén, om hur han anser att kvinnor utsätter män för våld i minst lika stor utsträckning.

”Hela kvinnans liv skadas”

I staden Estelí i norra Nicaragua bor och arbetar två advokater med vitt skilda syn på kvinnors rättigheter. Den ena anser att den nya reformen av Lagen mot kvinnovåld är ett bevis på patriarkatets dominans. Den andra menar att reformen inte är tillräcklig utan att hela lagen bör upphävas eftersom den diskriminerar män. I denna första del berättar Heisel Soza Peralta, advokat på kvinnorättsorganisationen MIRIAM, hur hon ser på saken.

Livsfarligt att utmana machismon

Första gången jag träffade Alex. Jag skulle ha möte med organisationen Män mot våld i deras lokal i distriktet Reparto Shick, beläget i en del av Managua  främst känd för droghandel och de utbredda kriminella ungdomsgängen, s k pandillas. Taxichauffören ville inte riktigt lämna av mig mellan skjulen, där det stod femton män från organisationen och välkomnade mig.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Våld i hemmet största problemet

*Våld i hemmet är det största problemet för ecuadorianska kvinnor, anser de som latinamerika.nu frågat. Men även bristen på jobb och de dåliga lönerna.*  I samband med den internationella kvinnodagen gav sig latinamerika.nu ut på stan och ställde tre frågor. 1. Vilket är det största problemet för de ecuadorianska kvinnorna?  2. Vad tycker du om att även hemmafruar ska ha rätt till pension enligt den nya konstitutionen?  3. Vad mer borde staten göra för kvinnorna?  Mariana Miranda (bilden ovan), 28 år, driver ett matställe. 

Prenumerera på machismo