jämställdhet

Matsuveränitet feministisk nyckelfråga

 Francisca ”Pancha” Rodríguez är en av grundarna till den chilenska organisationen för småbrukar- och urfolkskvinnor, Anamuri. Hon är även aktiv i det kontinentala småbrukarnätverket CLOC/La Vía Campesina. Foto: Lisa Karlsson

Francisca Rodríguez är en av förgrundsgestalterna i kampen för jämställdhet inom småbrukarrörelsen i Latinamerika - och matsuveränitet är rörelsens vapen. – Vi vill ha ett samhälle där människor har lika rättigheter och aktivt deltar i samhällsbyggandet.

”Jag vill inte att historien ska upprepa sig”

Carla från den bolivianska kvinnorättsorganisationen Chuyma Voluntario tillsammans med sin mormor. Foto: Hanna Lönnebo Cruce

Bolivia har de högsta siffrorna på kvinnovåld i Latinamerika. Latinamerika.nu har träffat några av aktivisterna i kvinnorättsorganisationen Chuyma Voluntario, i El Alto, och pratat om kampen för kvinnors rätt.

Kvinnor på frammarsch efter sociala reformer

Foto: Codo/Wikimedia Commons

Familjebidrag och pensioner har gynnat kvinnor i Latinamerika. Regionens länder har gjort störst framsteg när det gäller jämställdhet under senare år, uppger UN Women.

Dilemmat i debatten om kvinnofrågor

Anhängare av MAS under valkampanjen 2005.

Fler kvinnor än män i Bolivia är analfabeter, löneskillnaderna mellan könen är stora och mödradödligheten i landet är en av de högsta i världen. Kvinnor tillhörande urfolken är dessutom överrepresenterade i den negativa statistiken. Det visar senaste rapporten från Unicef om kvinnors situation i landet. Latinamerika.nu har dykt ner i den bolivianska kvinnokampen och undersökt begreppet chachawarmi, som berör kvinnosynen inom aymarakulturen.

Krav på jämställdhet i nya utvecklingsmål

UN Womans biträdande chef Lakshmi Puri. Foto: Wikimedia Commons

Kampen för jämställdhet måste bli ett bärande tema för alla de utvecklingsmål som världssamfundet ska sträva efter under de kommande femton åren. Det var budskapet från de kvinnliga ledare från hela världen som nyligen deltog vid ett möte i Santiago.

Stärkta rättigheter för HBT-personer i Bolivia

Manifestation för stärkta rättigheter för HBT-personer i Bolivia. Foto: Minda Holm

Förra veckan presenterade Bolivias president Evo Morales en omarbetad familjelagstiftning som innehåller en rad förändringar som bland annat innebär utökade rättigheter för HBT-personer.

Perus poliskår i framkant för jämställdhet

En kvinnlig trafikpolis dirigerar bilarna på en gata i Arequipa, Peru.

I Sverige diskuteras kvotering och anpassade intagningsprov för kvinnor till polishögskolan med målsättningen att uppnå en jämnställd arbetsmarknad. Trots detta är majoriteten av vår poliskår manlig. I Peru är problemet redan löst.

Det talas om machismo

Bland alla samhällsskikt talas det om machismo. Män som kvinnor, unga som gamla, privilegierade som utsatta. Som en förklaring, ibland som ett försvar. Machismo är ett enkelt svar på en svår fråga.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

"Vi vill bara ha vår frihet"

I hopp om att en dag få hålla hand på Arequipas gator utan att frukta glåpord och misshandel, grundade kompisarna Lourdes Puma och Marxy Condori för två år sen den lesbiska aktivistgruppen Movimiento Lesbia i Arequipa. Idag har de växt och blivit flera. Vi är en grupp av lesbiska tjejer i blandade åldrar som vill synliggöra ett problem i vårt land som få vill kännas vid, förklarar Marxy Condori, från den lesbiska aktivistgruppen Movimiento Lesbia. Leslie Quispe fortsätter:

Framsteg för kvinnors rättigheter - men ökade klyftor hotar utvecklingen

År 2015 är slutdatumet för FN:s så kallade millenniemål och en ny FN-rapport visar att många länder gjort stora framsteg. Samtidigt är flertalet av målen långt ifrån uppnådda. De senaste tjugo åren har det skett stora framsteg i tillgången till familjeplaneringsprogram, i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, samt möjligheter till utbildning för flickor. Sedan FN:s befolkningskonferens i Kairo 1994 har viktiga mål uppnåtts som gäller kvinnors rättigheter men samtidigt har de globala klyftorna ökat dramatiskt enligt FN:s befolkningsfond, UNFPA.

Sidor

Prenumerera på jämställdhet