Guatemala

Tyst om mordrättegång - gruvbolag inblandat

Angélica Choc, Adolfos hustru, och German Chub Choc som skottskadades och förlamades samma dag som Adolfo mördades. Foto: Christopher Eriksson

I Guatemala hoppas anhöriga och bekanta snart få se slutet på den utdragna rättegången för mordet på människorättsförsvararen Adolfo Ich Chamán som mördades av anställda vakter på ett gruvbolag.

Oro för migrationskris i Latinamerika

Centralamerikanska migranter hoppar på ett godståg i Ciudad Ixtepec, Mexiko. Foto: Peter Haden, Flickr Creative Commonso

Under sin valkampanj lovade USA:s tillträdande president Donald Trump inte bara att bygga en mur mot Mexiko utan också att deportera elva miljoner papperslösa migranter. I Latinamerika växer nu oron för att regionen ska drabbas av en stor migrationskris.

Förföljelsen mot Daniel Pascual fortsätter

Daniel Pascual på presskonferens. Foto: Anna Nylander

- Förut mördades vi, nu blir vi kriminaliserade, kommenterar Daniel Pascual åtalet i en intervju i guatemalansk radio.

Guatemalas urfolk höjer politisk machete

Ana Laynez, maya ixil, urfolksledare, Guatemala

– Vi är trötta på den här staten. Förutom att den är våldsam och förtryckande, så är den också korrupt, säger Domingo Hernández, från Waqib' Kej.

Aktivt arbete har minskat kvinnovåldet i San Juan

På onsdagen uppmärksammades den Internationella dagen mot våld mot kvinnor med en demonstration i Guatemala city. Foto: Lari Honkanen

I snitt var tredje kvinna i världen utsätts för någon form av fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. I Guatemala är siffran sju av tio. Men i San Juan Sacatepuequez jobbas det aktivt för att motverka kvinnovåld.

"Detta är bara början"

Demonstrationerna mot korruptionen och presidenten startade i april och slutade med presidentens avgång den 3 september 2015. Foto: Lucia Reinoso.

Guatemalas president Pérez Molina har tvingats avgå efter en stor korruptionsskandal och omfattande protester. Det är en unik situation och folkrörelserna i landet hoppas nu på reformer. De vill se rättvisa och ett slut på ojämlikhet och maktmissbruk.

Ett gungande Guatemala går mot presidentval

Invånarna på Guatemalas landsbygd känner lika stor tvekan för landets politiker som de protesterande stadsborna. Foto: Aron Lindblom/Diakonia

Den 6 september genomförs den första omgången i Guatemalas presidentval, ett val kantat av kontroverser och en exploderande korruptionsskandal. I Guatemala city har tiotusentals människor demonstrerat mot korruptionen och mot att valet genomförs under rådande förhållanden, men vad tycker folk på landsbygden? Latinamerika.nu sätter ljuset på vardagen i en guatemalansk by i skuggan av storpolitiken och skandalerna.

Protesterna efter korruptionsskandalen i Guatemala fortsätter

Foto: Lucía Reinoso

Under lördagen den 30 maj väntas det bli nya stora demonstrationer i Guatemala. Läs om FN-institutionen CICIG:s utredning som avslöjade den korruptionshärva som fått folket att kräva de styrandes avgång. 

Domingo Hernandez: Urfolken och den guatemalanska våren

Domingo Hernandez från urfolksorganisationen Waqib' Kej

I kölvattnet av avslöjandet av en rad korruptionsskandaler ser Guatemala sin största protestvåg på årtionden. Latinamerika.nu har träffat en av urfolksnätverket Waqib’ Kej:s ledare, Domingo Hernandez, för att höra hans analys av de rådande protesternas betydelse för urfolksrörelsens kamp.

Guatemala: ännu ett försök att ta patent på frön

Latinamerikanska majssorter

Den 4 september 2014 var en segerdag för Guatemalas urfolk och småbrukare. Efter massprotester i hela landet lyckades de stoppa en ny lag som öppnar för GMO och kriminaliserar all odling med eget utsäde. Men kampen fotsätter i Guatemala samtidigt som liknande lagar introduceras i andra lantinamerikanska länder.  

Sidor

Prenumerera på Guatemala