Chile

Kolgruva på chilensk paradisö möter protester

Sjön Botella på ön Riesco i södra Chile. Foto: José Antonio de Pablo/IPS.

Ön Riesco i södra Chile anses vara ett paradis med den biologiska mångfalden och stora mängden djurarter som finns där. Men här finns även en stor kolgruva - som enligt kritiker håller på att förorena hela ön.

De vill ta från militären och ge till de fattiga

Det är dags att "klippa ner" Chiles Försvarsmakts budget. Det anser organisationen Serpaj Chile. Foto: Serpaj Chile

Chile är ett av de länder i världen som spenderar mest pengar på sin försvarsmakt - strax över 2 procent av landets BNP.

Domstolen i Haag prövar Bolivias rätt att förhandla om hav

Domstolen i Haag har godkänt att ta upp Bolivias förfrågan om att få förhandla med Chile gällande Bolivias rätt till hav. Ett beslut som firas i Bolivia och möts av övervägande motstånd i Chile.

Vattenlagar hotar familjejordbruk i Chile

Sjön Icalma, södra Chile. Foto: Wikimedia Commons

Småjordbrukare i Chile slår fast att tillgången till vatten är en grundläggande rättighet och kräver ett avskaffande av lagar som orsakat vattenbrist.

Svagt stöd för Bachelet efter flera korruptionsskandaler

Media flockades runt den avgående finansministern Alberto Arenas på måndagen. Foto: Lisa Karlsson

Skandaler, katastrofer och korruption har lett till politiska svallvågor och sparkade ministrar i Chile. Nu är stödet för presidenten Michelle Bachelet lägre än någonsin.

För Cristian kom landet långt bort nära

En av bilderna i Cristian Quinteros utställning Landet långt bort.

Det är fredag den 28:e september 2012. I telefonen hör Cristian Quinteros sin mammas uppspelta röst: ”De har hittat honom! De har hittat din morfar!”. Samtalet blev starten på en resa som via Chile avslutas med en fotoutställning på Solidaritetshuset i Stockholm.

Chiles köttigaste högtid

Tänk dig det svenska midsommarfirandet upphöjt till 100. Tänk dig en högtid där osen av grillat kött ligger som en dimma över din stad, där sött vin säljs i 5-litersdunkar och där dansgolvet svämmar över av skuttande cuecadansare. Då får du Chiles alldeles mest firade högtid: Las Fiestas Patrias. Nationaldagsfirandet.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

"Pressfrihet utan ekonomiskt stöd en utopi"

När Reportrar utan gränser rankar länders pressfrihet hamnar Chile på plats 58 av 180. Endast fem länder i Latinamerika rankas bättre. Men journalisten Waldo Burgos, redaktör för det alternativa magasinet Cavíla, är kritisk till pressfriheten i Chile: - Det finns inga etablerade medier som publicerar sin egen sanning, det som publiceras är alltid färgat av finansiärerna, säger han.

Peru och Chile inför avgörande dom

- Både den peruanska och chilenska allmänna opinionen och ländernas regeringar är överens om att rätta sig efter Haagdomstolens domslut. Man bör enas om en disposition för hur den kan efterlevas så snart som möjligt, sa Perus president Ollanta Humala till den peruanska veckotidningen Caretas, som en kommentar till den gränstvist mellan Peru och Chile, som snart tas upp i den Internationella domstolen i Haag.

Chile genomsyras av rester från Pinochets diktatur

Även om det har gått 40 år sedan terrorväldet inleddes och Augusto Pinochet tog makten i Chile genom en militärkupp lever hans ideologi än idag genom en konstitution som förhindrar reformer. Chile är ett land som präglas av dynamisk ekonomisk tillväxt, men också splittring. Politiska reformer och reformer inom utbildningssektorn har lyfts fram som viktiga krav inför landets val i november av de studentrörelser som genomfört protester under flera år.

Sidor

Prenumerera på Chile