11 september

Ett annat 11 september

På ett kort ögonblick förändras allt. Helt utan förvarning börjar folk skrika och har omärkligt hunnit sätta på sig gasmasker mot tårgasen.
- Poliserna kommer nu, spring! ropar någon.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Museet där förr är fortfarande

Det är den 11:e september och bomberna faller över Santiago. Militärer skriker i megafoner, skottsalvor viner i luften och över en dag blir demokrati till diktatur. En trappa upp i Minnenas museum är känslan av att då ännu pågår, både stark och påträngande. Men besöket börjar inte en trappa upp. Det börjar med en grå betongvägg täckt av små fyrkantiga bilder som tillsammans bildar en karta över världen. Över världens brott mot mänskliga rättigheter. Brott som i över 30 länder uttryckt sig i diktatur. Dit hör bland andra Argentina, Chad, Bolivia... och Chile. Det känns som ett försvar.

Vajande fanor för 11 september

"Ett enat folk kan aldrig besegras!" Den 11 september fylldes Santiagos gator av ropande demonstranter. Röda nejlikor hedrade minnet av en socialistisk president som aldrig fick tillfället att uppleva ett väntat omval. Vid presidentpalatset la Moneda står folk uppradade med röda fanor. Kampsånger och slagord fyller den ljumma septemberluften.

Valet präglade minnet av massakern

Exakt ett år efter att minst 14 bönder dödades i en massaker i norra Bolivia anordnade bonderörelserna på fredagen en ceremoni till minne av de döda. Samtidigt kandiderar nu Leopoldo Fernández, som utpekats som ytterst ansvarig för massakern, till landets vicepresidentpost. - Jag har tio barn som fortsätter att fråga efter sin pappa. Hur kommer det sig att det fortfarande inte har blivit någon rättegång? undrade Nora Montero i ett tal vid massakerplatsen.

Prenumerera på 11 september