Ny lag kan släppa Fujimori fri

En ny lag infördes den första september i år, där brott mot de mänskliga rättigheterna kan preskriberas om de begåtts för mer än sju år sedan. Flera regeringsmän har avgått i protest mot lagen. Nu talas det om att lagen ska annulleras.

De flesta åtal mot personer som brutit mot de mänskliga rättigheterna i Peru leder aldrig till någon rättegång, eller ens till någon utredning. Den rättskipande makten arkiverar målen och utredningarna läggs på hög. Av de 62 åtal mot personer som brutit mot de mänskliga rättigheterna under inbördeskriget i Peru är det endast åtta som har fått en dom.

Förordningen 1097, som infördes den första september av president Alan García, innebär att brott mot de mänskliga rättigheterna som begåtts innan 2003 kan preskriberas. Det året skrev Peru under ett avtal i den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, CIDH, som säger att brott mot mänskliga rättigheter aldrig kan preskriberas.

Organisationer slår larm

Den favoriserar militär och polis och personer som är under utredning går ostraffade då utredningarna kommer att läggas ner och de som redan har dömts kommer att kunna överklaga sina domar, varnar människorättsorganisationer.

Enligt advokater på organisationerna kan man använda den nya lagen för att ifrågasätta giltigheten av domen inför konstitutionsdomstolen.  En av dem är ex-presidenten Fujimori som dömts till 25 års fängelse bland annat för massakrer och försvinnanden under sin tid vid makten.

Justitieministern, Victor García Toma, säger till tidningen El Comercio att så inte är fallet.

- Lagen 1097 tillåter inte preskribering av brott mot de mänskliga rättigheterna, men oron från organisationer och ombudmannen för de mänskliga rättigheterna är godtagbar på grund av hur man kan tolka lagen.

Flera ministrar har sagt upp sig från sina poster och skyller på att de ska kandidera till presidentposten nästa år då man måste säga upp sig fem månader innan valet. Ännu är det inte fem månader kvar vilket gör att det spekuleras i att ministrarna sagt upp sig i protest mot den nya lagen.

Vargas Llosa protesterar

Den världsberömda författaren, Marios Vargas Llosa, har sagt upp sig från sin post som ordförande i kommissionen för Minnesplatsen, el Lugar de la Memoria. Anledningen är i protest mot lagen skriver flera stora peruanska tidningar. Kommissionen har i uppgift att samordna ett nytt minnesmuséum och ett monument till minnet av offren från inbördeskriget.

På grund av all kritik som regeringen och lagen har fått uttalade sig i dag César Zumaeta, ordförande för kongressen, och uppger att majoriteten av ministrarna vill annullera lagen. Han menar att politikerna är intresserade av att utforma en mer precis och tydlig lag som skyddar polisens och militärens rättigheter om att få en vederbörlig rättsprocess. Han klargjorde även att lagen inte vill uppnå amnesti, utan att den är till för att snabba på rättsprocesserna mot polis och militär som väntat i många år på att få sina processer avgjorda.

I skrivande stund pågår en debatt i kongressen om huruvida lagen ska upphävas eller ej.

Text och bild: Nadia Enedahl