8 mars: mer kredit och mindre jordreform

*Den internationella kvinnodagen, den 8 mars, markerades av Lulas resa till inlandet i delstaten Rio Grande do Norte där han lanserade programmet ”Crédito para a Igualdade das Mulheres” – kredit för kvinnornas jämlikhet. I São Paulo demonstrerade mera än 20 000 kvinnor på gatorna för högre lön, bättre arbetsvillkor samt mot våld och rasism.*

I Salvador da Bahia har ett par tusen kvinnor från landsbygden i dagar varit samlade vid det federala universitet UFBA i ett stort läger med politiska möten, workshops, tal, underhållning och mycket fokus på kön, abort och våld.
Sist på dagen demonstrerade kvinnor, flickor och män på Salvadors gator. Handikappade, arbetslösa, prostituerade och HIV-positiva gick hand i hand med kvinnliga politiker, arbetare, aktivister, artister, turistguider och hundratals deltagare från de jordlösas rörelse Movimento Sem Terra. Kvinnorna från MST satte fokus på självorganisering, på abortfrågan och kravet på genomförandet av jordreformen.

*Kvinnor som bedriver småjordbruk ska kunna ta lån*

President Luiz Inácio Lula da Silva befann sig i bosättningen Milagre i Rio Grande do Norte med en armé av journalister som skulle rapportera om regeringens nya program för kvinnliga småbrukare. Programmet ingår i Programa Nacional de Fortalecimento da Agricultura Familiar (PRONAF) – som skall stärka familjebrukets ekonomiska och sociala ställning i Brasilien. Bosättningen Milagre är på 705 hektar och består av 26 familjer. Projektet rör sig om lån som kan ges till kvinnor i småbruk, som arrenderar sin mark, som bedriver driver flodfiske och knäcker kokosnötter eller kakaobönor. De kan välja om pengarna skall gå till aktiviteter som konsthantverk, turism på landsbygden eller hemindustri. Alla kan ta lånen som betalas med mellan 4 och 7,25 procent i ränta per år (vilket är mycket billigt i Brasilien), allt efter om man tjänar 2 000 eller maximalt 60 000 real per år, cirka det dubbla i kronor.

Det är Ministério do Desenvolvimento Agrário, MDA, som står för initiativet och enligt ministeriet räknar man med att betala ut cirka 2 miljarder kronor som lån 2004-2005. Lånen kan löpa i maximalt åtta år.
Hjälpen till de kvinnliga småbrukarna kommer samtidigt med att samma ministerium nyligen kraftigt minskat anslaget till jordreformen med två miljarder. Därför räknar flera med kraftiga demonstrationer, ockupationer och protester i april månad i år. MST tänker marschera mot Brasília i mitten av april – månaden för massmobilisering av de jordlösa och småbönder som fortfarande kräver en effektiv jordreform i Brasilien.
-internationella kvinnodagen, politik, samhälle-
_Morten Gliemann_