550 000 skottdödade sedan 1979

*Länder som Brasilien och Venezuela ligger i världstoppen när det gäller våldsam död. Många av offren är ungdomar. Detta visar en nyligen utkommen bok.*

Eldvapen tog livet av över en halv miljon brasilianare under de 24 åren mellan 1979 och 2003. Vad som verkligen är skrämmande är att konstatera att en stor del av offren var unga.

Siffrorna publicerades nyligen i boken "Mortes, Matadas, por armas de fogo no Brasil 1979-2003". Författaren Júlio Jacobo Waiselfisz kommer i sin bok fram till att många fler blivit dödsoffer för handeldvapen i Brasilien under ”normala” förhållanden än under Gulfkriget eller konflikterna mellan Israel och Palestina. Boken är baserad på rapporter insamlade av UNESCO, FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur – och tittar man närmare på statistiken så kommer man fram till att fler brasilianare blev ihjälskjutna än ihjälkörda i trafiken. Eller man kan säga att nästan 40 000 dog under det sista året av perioden i fråga vilket ger ett genomsnitt på 107 per dag. För två år sedan var 46 procent av offren i fallet Brasilien bara mellan 15 och 24 år gamla.

Boken analyserar dödsfall i 57 olika länder och drar slutsatsen att Venezuela ligger i spetsen, för alla åldrar, som det mest dödliga landet per invånare. Brasilien kommer in som nummer två. Rör det sig om dödsstatiken för ungdomar är det återigen Venezuela som tar ledningen medan Puerto Rico kommer in som nummer två. Det framgår även av rapporten att endast i sex länder av de 57 analyserade dör fler av handeldvåldet än i trafiken. Av dessa sex länder ligger fem i Latinamerika: Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela. Enligt UNESCO:s ranking mördades 22 per 100 000 brasilianare med vapen år 2002.
-brott, våld, död-
_Morten Gliemann_