Ministrar ”kidnappade” och fritagna

*Tre ministrar ur Bolivias regering blev kvarhållna mot sin vilja i samband med ett möte i den bolivianska staden Puerto Suárez på tisdagen. Efter att militär och polis kallats in kunde de lämna staden tidigt i onsdags morse.*


- Vi har praktiskt taget varit kidnappade och vi har varit med om flera otrevliga stunder från igår eftermiddagen till klockan fyra i morse, då polisen kom och släppte oss fria, sa utvecklingsminister Carlos Villegas till tidningen La Prensa.

Det var i samband med ett informationsmöte i gränsstaden Puerto Suárez, som Bolivias utvecklingsminister, gruvminister och produktions- och mikroföretagminister blev kvarhållna av lokala tjänstemän och ledare ur sociala rörelser samt stadens invånare. Anledningen till ”kidnappningen” var invånarnas krav att det brasilianska gruv- och metallföretaget EBX ska få fortsätta sin verksamhet i området, något som regeringen satt tillfälligt stopp för.

*Miljölicens saknas*

EBX, som i Bolivia verkar under namnet MMX, bygger ett smältverk nära fyndigheterna i El Mutun i departementet Santa Cruz. Enligt experter ska det finnas 40 miljarder ton järnmalm och tio miljarder ton magnesium i området, vilket lär vara mer än två tredjedelar av världens kända reserver.

För nio månader sedan påbörjade företaget bygget av fyra smältugnar, och skrev på ett tillfälligt kontrakt med området Franca de Quijarro, där verksamheten ska ligga. Däremot gjorde man aldrig någon miljökonsekvensbedömning, och den erforderliga miljölicensen saknades.

Enligt regeringen måste en miljölicens finnas och hävdar att företagets etablerande i gränsstaden är grundlagsvidrigt, varför de tvingat EBX att stoppa verksamheten.

*Regnskog kan hotas*

Bolivianska miljöorganisationer och miljöinstitutioner kritiserar etableringen bland annat på grund av att man kommer att använda sig av träkol i tillverkningen, något som EBX planerat att ta ifrån regionen. 450 000 ton kol om året kommer att behövas, vilket motsvarar 250 000 hektar skog. Både tropisk regnskog och nyplanterad eukalyptus är i fara, enligt miljöorganisationen Lidema i Santa Cruz. De menar att en avverkning skulle utsätta miljön i hela departementet för stora påfrestningar genom bland annat erosion, risk för översvämningar och hot mot flera utrotningshotade arter av både växter och djur.

Regeringen och miljöorganisationerna kritiserar också EBX för att man inte utvärderat möjligheten att istället använda sig av naturgas i verksamheten, något som det finns gott om i regionen.

Invånarna i Puerto Suarez räknar med att runt 900 jobb försvinner om företaget inte får vara kvar i området.

_Emma Schütt_