Insamling till orkanoffer pågår för fullt

*Runt om i landet pågår insamlingar till de orkandrabbade invånarna på östkusten. I staden Estelí, i västra Nicaragua, har invånarna orkanen Mitch skadeverkningar fortfarande i minnet och många har kommit för att skänka kläder och mat.*

I Estelí är det kommunen, i samarbete med Röda Korset, brandkåren och militären, som har tagit initiativet till insamlingen och framåt lunchtid hade klädhögarna redan vuxit sig stora.


- Vi har redan samlat in mer än vad vi förväntade oss, berättar Maria Teresa Illescas, vice borgmästare i Estelí. Kläder, skor, mediciner och mat är det som behövs mest, men vi har även fått in 7000 córdobas (ca 3000 SEK i kontanter).

1998 när orkanen Mitch härjade i Centralamerika var Estelí ett av de departement som drabbades hårdast i Nicaragua. Mitch dröjde sig kvar i området i hela nio dagar och flera samhällen blev mycket allvarligt skadade. I vissa delar var befolkningen utan vatten och el i över två veckor. Även i departementshuvudstaden Estelí drabbades invånarna hårt, speciellt i ytterstadsområdena och de stadsdelar som ligger nära floden.


- Det värsta var att vi blev helt isolerade och inte kunde kommunicera med omvärlden, berättar Maria Teresa Illescas. Telefonledningar förstördes och vägar rasade. Det fanns bara en helikopter i departementet och flera samhällen blev utan hjälp under lång tid.

Utanför lokalen där insamlingen pågår spelar stora högtalare ”Palo de Mayo”, den musik som Nicaraguas östkustbefolkning är känd för, på hög volym. Och esteliborna hjälper till med det de kan för att dryga ut myndigheternas insatser och den internationella hjälpen. I morgon bitti ska Maria Teresa Illescas åka till huvudstaden för att lämna över allt som de samlat in till familjeministeriet, som sedan ansvarar för att det forslas vidare till de drabbade.

_Lisa Hanson_