Atlantkusten i katastroftillstånd

*President Daniel Ortega utlyste katastroftillstånd i den norra delen av Nicaraguas Atlantkust som drabbats värst av orkanen Felix.*

Hittills har det rapporterats att Felix lämnat fyra döda efter sig under sin framfart i Puerto Cabezas på Nicaraguas Atlantkust, enligt El Nuevo Diario. 10 000 personer bor på härbärgen och ytterligare 6000 är på andra sätt drabbade av den våldsamma orkanen. 11 båtar rapporteras försvunna och 30 000 bostäder – cirka 80 procent av alla hus - har förstörts delvis eller helt. Både el- och telefonnät har kollapsat nästan totalt.

Tisdag eftermiddag, lokal tid, utlyste president Ortega katastroftillstånd i regionen och skickade flera trupper till Puerto Cabezas. Han upplyste också att USAs ambassadör Paul Trivelli har lovat hjälpa till med helikoptrar och stöd till Röda Korset till ett värde av 25 miljoner dollar. Andra länder stödjer katastrofområdet med upp till hundra miljoner dollar.

Orkanen har nu minskat till en tvåa på orkanskalan, men ju mindre det blåser, desto mera regnar det och i de bergiga gränsområdena mellan Nicaragua och Honduras är det stor risk för livsfarliga jordskred.

_Erika Brenner_