Tioårig flicka gravid – ska föda barnet

*En tioårig flicka som blivit våldtagen rapporteras nu vara gravid i 27:e veckan. Hon är ett av flera fall av allvarliga övergrepp mot minderåriga flickor som uppdagats på sistone i Nicaragua.*

Flickan, som kommer från en by på landets östkust, blev våldtagen av sin kusin, skriver El Nuevo Diario. Efter att hon tidigare i veckan blev undersökt av läkare från hälsoministeriet har det konstaterats att den enda möjliga utvägen är att flickan föder barnet. Graviditeten är för långt gången för att en abort skulle vara aktuell och landets lagar förbjuder dessutom all form av abort.

De senaste månaderna har det rapporterats om flera fall då flickor under fjorton år, blivit bortgifta med vuxna män med föräldrarnas tillåtelse. Familjeministeriet som misstänker att det oftast handlar om att ”täcka upp” efter våldtäkter eller att föräldrarna får ekonomisk ersättning i utbyte, har nu anmält de domare som genomfört vigslarna. Landets civillagstiftning förbjuder äktenskap med minderåriga och domarna riskerar nu sanktioner.

Fallet med den tioåriga gravida flickan påminner om en liknande situation för fyra år sedan då nioåriga ”Rosita” blev en världsnyhet. Hon blev också gravid efter våldtäkt och myndigheterna och den katolska kyrkan motsatte sig i det längsta att hon skulle få genomföra en abort. Men 2003 fanns fortfarande den legala möjligheten att i extrema fall genomföra terapeutisk abort och Rosita fick till slut göra abort efter hjälp från landets kvinnorättsorganisationer. ”Rosita” har också varit omskriven på nytt: Hon är nu fjorton år fyllda och mamma till ett nitton månaders barn. Pappan till barnet är enligt kvinnorättsorganisationer samme man, Rositas styvfar, som förgrep sig på Rosita när hon var nio.

_Lisa Hanson_