Största tropiska glaciären på väg bort

*Världens största tropiska glaciär är på väg att smälta bort. Quelccaya har inte på 5000 år varit så liten som nu och den minskar med rekordsnabba 60 meter per år. Hela 70 procent av Perus befolkning är beroende av det vatten som härstammar från glaciärer.*

Glaciären Quelccaya, i regionen Cusco, har aldrig visat en snabbare smältningstakt än nu och har under de senaste 5000 åren aldrig varit mindre, enligt en ny undersökning av geologiska fakulteten på Ohio Universitet. Den är, enligt tidningen El Comercio, trots den dramatiska minskningstakten fortfarande världens största tropiska glaciär.

Peru har 70 procent av världens alla tropiska glaciärer, vilket även inkluderar de i Himalaya och på Kilimanjaro i Tanzania. På alla dessa platser smälter glaciärerna i snabbare takt, på grund av den globala uppvärmningen, enligt studiens ledare geologen Lonney Thomson.

Att Perus glaciärer smälter påverkar vattentillgången för 70 procent av landets befolkning, som bor på den torra västra sidan om Anderna. I princip allt sötvatten på den sidan kommer från dessa enorma lager av fryst vatten. Att glaciärerna försvinner hotar dock inte bara vattentillgången utan påverkar även klimatet i hela regionen.

_Johan Tjerneng_