Nicaragua

Hårdare linje mot regeringskritiska medier i Nicaragua

Journalister i Nicaragua vittnar om att medier som rapporterar kritiskt om de styrande sätts under allt hårdare press.

Hon går i täten för kampen mot jättekanal i Nicaragua

En ny jättelik kanal ska enligt planerna binda samman Atlanten och Stilla havet genom Nicaragua. Men projektet har mött hård kritik från delar av lokalbefolkningen. Främst i kampen mot projektet går den 40-åriga jordbrukaren Francisca Ramírez, som nu fått stöd från Europaparlamentet.

Tillbaka till soptippen

Carmen Siles och hennes mamma har bott på soptippen i sju år med de fyra barnen och Carmens man. Foto: Simon Lundh

Långt ifrån hemmabio och fredagsmys lever och arbetar 13 familjer på soptippen i Jinotega i norra Nicaragua. Brist på arbete har tvingat dem till att sortera återvinningsbara material för småpengar medan deras barn leker bland trasiga flaskor i röken från den brinnande plasten. En version av reportaget har tidigare publicerats i ETC:s nättidning.

En skola där alla kan vara med

En lärare leker med barnen på skolgården. Foto: Simon Lundh

En inkluderande skola där barn med funktionella nedsättningar får plats. Det är långt ifrån självklart i Nicaragua, men i Estelí har en kvinna drivit just en sådan skola i drygt tio år.

Väntat valresultat i Nicaragua

Den tidigare gerillamedlemmen på väg att skapa ny familjedynasti? Foto: Cancillería del Ecuador

Den nuvarande presidenten Daniel Ortega vann under söndagen det på många håll ifrågasatta valet i Nicaragua. Valprocessen ses som en formalitet för att föreviga den före detta gerillaledarens makt.

Kanalbygget i Nicaragua har kört fast

Omfattande torka har fått det det planerade bygget av en kanal genom Nicaragua att stanna upp.

Kanal genom Nicaragua möter förnyad kritik

Nicaraguas nya kanal planeras att passera genom Nicaraguasjön. Foto: Zach Klein/Wikimedia Commons

En ny kanal genom Nicaragua ska binda samman Atlanten och Stilla havet. Jätteprojektet har dock sedan länge kritiserats av både lokala och internationella miljöexperter - och nu förstärks farhågorna i en ny miljökonsekvensanalys.

Pengar går före miljö när Nicaragua bygger kanal

Nicaraguakanalens kritiker oras över miljöriskerna kanalbygget kan innebära. Foto: CC Ekem

Förespråkarna för den gigantiska Nicaraguakanalen pratar om fler arbetstillfällen åt folket och välbehövliga intäkter åt staten. Kritikerna menar dock att de ekologiska konsekvenserna kan bli ödesdigra. Speciellt för Centralamerikas största sötvattenkälla.

Våldet i bönkrisens spår

Gallo pinto, ris och bönor stekta tillsammans, är något av en nationalrätt i Nicaragua. Riset och bönan utgör basfödan i nästintill alla hem. Bönan är således en av de viktigaste komponenterna i vardagslivet. Men alla har inte samma tillgång till den. 

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Matpaket till hårt drabbade av torkan i Nicaragua

Byn Telica är en av platserna som drabbats av torkan i Nicaragua.

Regnperioden är inne i sin andra fas och fortfarande är det torrt på flera håll i Nicaragua. Bönder har förlorat sina odlingar och för de allra mest utsatta är det svårt att klara dagen. Staten delar nu ut så kallade solidariska paket med mat till dem som drabbats hårdast av den rådande torkan. Latinamerika.nu har träffat Dionisio Caballero Ríos, en av dem som delat ut matpaket i byn Telica, Leon.

Sidor

Prenumerera på Nicaragua