Mordoffer uppmärksammades i Brasilien

Människorättsaktivister genomförde på onsdagen en manifestation i Rio de Janeiro för att uppmärksamma att en halv miljon människor fallit offer för dödligt våld i landet under de senaste tio åren.

Aktivisterna hade kallats samman av den lokala organisationen Rio de Paz för att på Copacabana strö ut 500 000 bönor på en brasiliansk flagga och på 40 meter långa röda tygstycken. Bönorna symboliserade alla människor som fallit offer för dödligt våld i landet under de senaste tio åren. Tygerna liknande floder av blod som löpte upp till ett träkors med texten: "Brasilien - en halv miljon mord på tio års tid. Skamligt."

- Vi vill att strukturella reformer genomförs och att den djupt korrumperade poliskåren professionaliseras, säger Antônio Carlos Costa, ordförande för Rio de Paz, till IPS.

Ett annat krav från aktivisterna är att landets fängelsesystem reformeras.

- Fångarna tvingas leva under omänskliga förhållanden utan några möjligheter att kunna återanpassas till samhället. Och vi vill att alla landets delstater sätter upp målsättningar för att få ner antalet mord, säger Antônio Carlos Costa.

Rio de Paz har under veckan anordnat flera demonstrationer mot våldet i olika brasilianska städer, efter att institutet Sangari nyligen lanserade en rapport om våldsbrottsligheten i landet.

157 mord om dagen

Costa påpekar att i genomsnitt 157 människor om dagen föll offer för dödligt våld i Brasilien mellan 2001 och 2010, och att det i första hand är fattiga svarta män i åldern 18-25 år som drabbas. Två av tre mordoffer är svarta.

- Antalet mord inom den svarta befolkningen ökar. Det krävs offentliga satsningar på de fattiga befolkningsgrupperna, eftersom det är omöjligt att skapa fred i ett konsumtionssamhälle som är lika ojämlikt som vårt, säger Costa.

Institutet Sangaris senaste kartläggning av våldsbrottsligheten visar att antalet vita mordoffer stadigt har sjunkit under de senaste tio åren, medan kurvan går åt motsatt håll inom den svarta befolkningsgruppen.

Opinionsundersökningar har samtidigt visat att nästan 80 procent av den brasilianska befolkningen går omkring med en rädsla för att bli mördade.

Åklagaren Gustavo Teixeira, som även är medlem i en människorättskommission, menar att den höga mordstatistiken i landet återspeglar rättssamhällets problem med att upprätthålla lag och ordning i landet.

- Det mest skrämmande är att många av dödsfallen inträffade i samband med konfrontationer med poliser och andra statliga aktörer, säger han.

Text: Fabiola Ortiz/IPS