Misshandel av transpersoner mobiliserar HBT-aktiva i La Paz

Förra fredagen samlades omkring 200 personer från olika människorätts- och intresseorganisationer för en manifestation mot homofobi i La Paz, Bolivia.Under banderollen "Homofobin dödar" och "Alla har vi rätt att leva som de vi är" ville de manifesterande på 23-årsdagen av WHO:s avpatologiserande av homosexualitet belysa att dödsoffer fortfarande skördas i landet till följd av homofobin.

-Vi är här för att minnas de som har dödats och misshandlas enbart på grund av sin sexualitet och för att visa att vi fortsätter att kämpa för att vi homo- bi - och transexuella ska ha samma rättigheter att leva vårt liv som alla andra, säger Mateo Rodrigo Solares, transexuell psykolog och aktiv i HBT-organisationen ADESPROC Libertad.

Regnet hänger i luften, men stämningen är god bland de aktivister som samlats utanför universitetet, UMSA, i centrala La Paz. En kista har pryts med en flagga i Pride-färger och många bär svarta begravningskläder för att symboliskt hedra de 55 personer med HBT-identitet som, enligt den bolivianska HBT-rörelsen, har dödats de senaste tio åren i Bolivia. Enligt tidningen La Razón har inget av dessa dödsfall lett till fällande dom.

Carla Guardia Pastrana och Maria Callisaya Valdez, från människorättsorganisationen Capacitación y Derechos Ciudadanos (CDC).Den 10 maj i år misshandlades tre transexuella personer av sex taxichaufförer i staden Cochabamba. Händelsen har fått HBT-aktiva att mobilisera sig kring det faktum att lagen mot diskriminering, som antogs 2010, ännu inte tillämpas aktivt i domstolarna. Carla arbetar för människorättsorganisationen CDC, som består av jurister och studenter som ger delar av sin tid till människorättsfall. Hon berättar att CDC i Cochabamba har bestämt sig för att försöka driva ärendet mot en prejudicerande diskrimineringsdom. Carla menar att trots att en film, som tydligt visar att brottet begåtts på grund av personernas transsexualitet har publicerats, har misshandeln rubricerats som rån. Att även juridiskt arbeta för förändring är viktigt för den unga advokaten.

Under manifestationen deltar också Viceministeriet för avkolonisering under egen banderoll mot homofobin. Även kommunen ställer sig bakom kampen mot homofobin, bland annat genom att dela ut egna informationsfolders under manifestationen. Men Cristhian Torrez Baltazar, ny i ADESPROC tycker inte att det räcker:
- Jag vill också kunna leva med den jag vill, gifta mig och få barn men det går inte i Bolivia idag. Det är väldigt få som över huvud taget vet att jag inte är heterosexuell. Det finns mycket fördomar mot HBT-personer. Att som kille gilla en kille är för många synonymt med att vara prostituerad och HIV-smittad.

Bolivias HBT-rörelse har länge varit splittrad mellan organisationer med olika utgångspunkter och principer men de allra flesta kunde på fredagen förenas i demonstrationståget längs La Paz breda huvudgata El Prado.

På torget utanför universitetet ligger fortfarande blommor och minnesrunor över människor som dött på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet och vittnar om att HBT-rörelsernas kamp för lika rättigheter inte är över.

Text och foto: Karin Källström, Svalorna Latinamerika