Minst 30 döda i oroligheter i Amazonas

_Alberto Pizango Foto: Lisa Ljunggren_

*Efter närmare två månader av protester resulterade sammandrabbningar mellan lokalbefolkning och polis under fredagsmorgonen i ytterligare minst 30 dödsfall.*

Stridigheterna utbröt i samband med att utsända från polisens specialstyrkor försökte häva en vägblockad nära området ”Curva del Diablo” (Djävulens kurva) i norra Peru. Ett hundratal representanter från lokalbefolkningen har under tio dagar blockerat vägen.

Protestledarna menar att polisen öppnade eld och sprutade tårgas mot en fredlig manifestation från en helikopter. Samtidigt hävdar den lokale polischefen José Sánchez Farfán att beväpnad lokalbefolkning attackerade polisens utsända. Nio poliser har omkommit och fem uppges vara skadade.

- De skjuter mot oss som om vi vore djur. Det här är ett krig, regeringen för ett krig mot oss, sade Aideseps ledare Alberto Pizango under en intervju med radiokanalen RPP.

Aidesep, en nationell organisation för ursprungsfolk i Amazonasregionen, har lett protesterna mot vad de kallar regeringens utförsäljning av djungeln sedan de inleddes den 9 april.

*Skyller på regeringen*

- Regeringen står som ytterst ansvarig för dagens dödsfall, menade Pizango under en presskonferens i Lima och meddelade samtidigt att 22 personer ur lokalbefolkningen omkommit.

President Alan García har tidigare starkt kritiserat Pizango och anklagat honom för uppvigling. Som reaktion på dagens händelser menar han att dödsfallen är ”pseudoledarnas” fel och att lokalbefolkningen i själva verket är oskyldiga offer som används som mänskliga kanonkulor av Aidesep och Pizango, skriver RPP.

Även inrikesministern, Mercedes Cabanillas, fördömer starkt händelserna och menar att det 60 dagar långa undantagstillstånd som infördes den 9 maj definitivt bör fortsätta att råda och att det eventuellt kan komma att bli tal om en militär intervention.

Undantagstillståndet, som utfärdats i fem Amazonasdistrikt, har varit ytterligare en källa till protester.

- Undantagstillståndet gör att vilken polis som helst får avfyra sina vapen om han känner sig det minsta lilla hotad. Det finns ingen hotbild, våra protester är fredliga. Det är polisen och militären som står för våldet, sade Rosita Vallejos till Latinamerika.nu under förra veckans forum för ursprungsfolk i Puno.

*Överbelastade sjukhus*

Sjukhuset i Bagua stängde under förmiddagen igen på grund av överbelastning och läkaren Edgar Rodas menar att situationen påminner om en krigszon:

- Det här är obeskrivbart grymt, sade han till nyhetsbyrån Servindi. Det påminner mer om Beirut under åttiotalet.

Hälsominister Oscar Ugarte beordrade under förmiddagen regionens hälsomottagningar att inta högsta beredskap för att kunna ta emot de hundratals sårade. Han meddelade samtidigt att hälsodepartementet arbetar med att koordinera hjälpsändningar till området.

*Stort engagemang*

Under förra veckans forum för ursprungsbefolkning i Puno var konflikten i Amazonas ett dominerande tema och i flera av diskussionerna lyftes frågan om att lämna in en gemensam stämningsansökan mot den peruanska staten.

- Om vi inte anmäler dem kommer de att fortsätta mörda oss, sade María Figueroa till Latinamerika.nu. Varför? För att vi försvarar den natur som våra förfäder levt i harmoni med i hundratals år.

_Lisa Ljunggren_

Fakta

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Tabla normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Lokalbefolkning har sedan den 9 april blockerat floder, vägar och ockuperat statligt ägda oljeanläggningar i protest mot de elva nya dekret som diskuterats i samband med det nyligen tecknade frihandelsavtalet med USA. Lokalbefolkningen menar att de nya lagarna gör det lättare för transnationella bolag att exploatera den resursrika regnskogen.

Sedan den 20 april har regeringen, med premiärminister Yehude Simon i spetsen, fört dialog med representanter från Amazonas för att försöka nå en lösning på konflikten. Förhandlingarna bordlades under torsdagen av parlamentet i väntan på resultaten från förhandlingarna.