Ministeravhopp efter våldsamheter

*Carmen Vildoso Chirinos, tidigare jämställdhets- och socialminister, meddelade under måndagen sin omedelbara avgång efter de våldsamma sammandrabbningar som inträffade i Amazonas under förra helgen. Vildoso har skarpt ifrågasatt regeringens handlande och menar att de inte förstår lokalbefolkningens situation.*

- Jag är inte alls överens med regeringen gällande hur de skött händelserna i Amazonas och anser att situationen har nått en konfrontationsnivå som inte alls representerar främjandet av den fredskultur landet bör sträva efter, sade hon under en presskonferens i Lima under tisdagen.

Vildoso har även skarpt kritiserat den reklamfilm som inrikesdepartementet lanserade dagarna efter sammandrabbningarna i Bagua. Reklamfilmen, menar hon, framställer tydligt lokalbefolkningen som ansvariga för de blodiga sammandrabbningarna i norr.

Tidigare premiärminister Jorge del Castillo, som avgick i kölvattnet av den oljeskandal som uppdagades i oktober förra året, har skarpt kritiserat Vildosos avgång och kallat det för fegt. Även nuvarande premiärminister Yehude Simon har kallat avhoppet för opassande.

- Det skulle vara rent fegt att avgå i nuläget, sade Simon till radiokanalen RPP. I tider som dessa måste landet stå enat.

*Internationell kritik mot regeringens handlande*
Såväl nationella som internationella människorättsorganisationer har fördömt händelserna i Bagua. Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR) har skarpt kritiserat regeringens handlande kring händelserna och skriver i ett pressmeddelande att de erinrar den peruanska staten om sin skyldighet att inleda en rättslig process för att utreda våldshandlingarna.

IACHR har tidigare uttryckt det oförenliga i att, som demokratisk stat, kriminalisera proteströrelser och legitima sociala mobiliseringar. Just kriminaliseringen av sociala rörelser var ett av de huvudämnen som behandlades under forumet för ursprungsfolk i Puno i Peru slutet av maj, där även många representanter från Amazonasdistrikten deltog.

Även FN:s permanenta forum för ursprungsfolk (UNPFII) har uttryckt sin bestörtning över det inträffade och kräver att den peruanska staten omedelbart upphör med alla former av våld mot ursprungsfolksgrupper och organisationer med liknande intressen. Dessutom kräver UNPFII i ett offentligt uttalande att den peruanska staten bör garantera omedelbar sjukvård till skadade, samt ”agera utefter sina nationella och internationella förpliktelser i skyddandet av mänskliga rättigheter, inklusive ursprungsfolkens och människorättsaktivisters rättigheter, i synnerhet deras rätt till liv och säkerhet”.

_Lisa Ljunggren_