Militarisering i Bajo Aguán efter nya mord

President Porfirio Lobo skickar 600 militärer till Honduras atlantkust, där området Bajo Aguán utvecklas till en krigszon. De senaste dagarna har två separata händelser fått elva dödsoffer och flera skadade, men enligt bonderörelser och INA (Instituto Nacional Agrario) har det inte med jordkonflikten att göra.

I söndags drabbade privata säkerhetsvakter, anställda av storgodsägaren Miguel Facussé, samman med bönder från Comunidad de Panamá. Fem vakter samt en minderårig från platsen dog. Nationell press har kopplat samman dådet med bondeorganisationen MUCA-MI, som dock kraftigt tar avstånd från dådet i pressrelease och menar att de smutskastas för att illegitimera deras kamp för jord. MUCA-MI representerar de småbrukare som inte velat acceptera det avtal om 4075 hektar som nyligen förhandlades fram mellan regeringen, Miguel Facussé och MUCA. Representatner från Facussés företag Dinant säger att händelserna har annullerat överenskommelsen och att förhandlingarna är i dödläge.

Under måndagen sköts fem personer, på väg i lastbil mot staden Tocoa, ihjäl med tung eld av okända gärningsmän. Fyra av dem var kontrakterade av ett läskföretag och hade förmodligen målat logotyper på försäljningsställen. Ännu har inga gripanden skett för något utav dåden. Ledaren för den militära operationen, Julio Espinal, säger till den honduranska dagstidningen La Prensa att det kan röra sig om infiltratörer från Nicaragua och Venezuela som tränar bönder till guerillagrupper. Julio Benítez, polischef, är försiktigare och menar att utredningsarbetet just börjar och kommer att visa om det är ”beväpnade bönder, brottslingar som utger sig för att vara bönder eller organiserade kriminella grupper.”

-Polis och militär ska patrullera och upprätthålla ordning, sa säkerhetsminister Óscar Álvarez till medierna. Alla som bär vapen kommer att fråntas dessa och gripas.

Säkerhetsministern sa vidare till La Prensa att vissa grupperingar ägnar sig åt att stjäla frukt och maskiner, smugglar förmodligen narkotika, och vill driva bort investerarna och köpa jorden för samma pris ”som en död tupp”.

Nya väpnade avhysningar att vänta

Förutom att avväpna de som innehar vapen olagligt, ska de nu minst tusen poliser och militärer som befinner sig i området, avhyra de bosättningar som inte har inkluderats i avtalet mellan regeringen och bonderörelserna MUCA och MARCA. Operationen, kallad Xatruch II, ska stanna kvar permanent i Bajo Aguán.

Sedan januari 2010 har 35 bönder mördats i jordkonflikten i Bajo Aguán. Civila organisationer har dokumenterat upprepade kränkningar mot de mänskliga rättigheterna och tror nu att konflikten trappas upp. ”Militarisering leder bara till ökad rädsla och oro”, skriver FIAN Honduras på sin hemsida och menar att för varaktig fred måste jordkonflikten lösas.

Text: Anna Lok, Latinamerikagrupperna