Mexiko – slutet på den amerikanska drömmen för många unga

Under årets första sju månader deporterades flera tusen centralamerikanska barn och ungdomar från Mexiko - det land som blir slutdestinationen för många migranter som när en dröm om att ta sig till USA och bort från fattigdom och våld.

Statistik från Mexikos nationella migrationsinstitut, INM, visar att 3 391 barn och ungdomar från Guatemala, Honduras och El Salvador deporterades från landet mellan januari och juli i år. Det är en 50-procentig ökning jämfört med samma tidsperiod föregående år. Av dessa reste 2 801 in i landet utan sällskap av någon vuxen.

-Barnen har alltid varit de mest sårbara, säger Carolina Rivera, vid det mexikanska Centret för socialantropologisk forskning, Ciesas.

Under 1980-talet började allt fler centralamerikaner försöka ta sig till USA för att undkomma de inbördeskrig som härjade i regionen. Och sedan dess har allt fler familjer splittrats då många föräldrar begett sig norrut i jakt på en bättre framtid medan deras barn lämnats hemma hos släktingar.

Enligt amerikanska myndigheter så kommer närmare 15 procent av de 11,5 miljoner papperslösa migranter som finns i USA från Guatemala, Honduras eller El Salvador.

Carolina Rivera säger att hennes forskning visat att många barn och ungdomar som försöker ta sig till USA förutom att vilja återförenas med sina föräldrar även i många fall försöker undkomma våld och övergrepp i hemmet.

Många av de papperslösa barn och ungdomar som blir gripna i Mexiko har blivit övergivna av människosmugglare, så kallade "coyotes". Enligt Jaime Rivas, som arbetar på ett statligt migrationsprogram, har många av ungdomarna fallit offer för organiserade nätverk av människosmugglare.

-Det är inte längre som på den tiden då "coyotes" kunde ses som hjältar som hjälpte människor att ta sig norrut. Numera är det nätverk av människosmugglare med kopplingar till den organiserade brottsligheten som sköter smugglingen av migranterna, säger Jaime Rivas till IPS.

Enligt Mexikos nationella migrationsinstitut är en annan orsak till att många barn och ungdomar från Centralamerika försöker ta sig norrut att de tvingats på flykt efter att ha hotats av kriminella gatugäng i sina hemländer.

Enbart i El Salvador beräknas dessa gatugäng ha närmare 60 000 medlemmar.

Text: Edgardo Ayala/IPS

Foto: USAid