Människorättsaktivisten Vilma Núñez får Stieg Larsson-priset

Idag tar den nicaraguanska feministen Vilma Núñez de Escorcia, 73, emot  Stieg Larsson-priset i Stockholm för sin långa kamp för kvinnors rättigheter och mot Nicaraguas hårda abortlagar. Latinamerika.nu pratade med Vilma Núñez för ett par veckor sedan när nyheten offentliggjordes.

- Jag kan inte dölja att jag är mycket rörd, säger Vilma Núñez till latinamerika.nu. Och jag känner mig mycket motiverad att fortsätta kampen och verkligen förtjäna priset.

Vilma Núñez är grundare och ordförande för CENIDH, Nicaraguayanskt Centrum för Mänskliga Rättigheter, och har varit aktivist ända sedan diktatorn Somozas tid. Hon vinner priset för att hon "rakryggat hållit fast vid sina ideal och i stark motvind kämpat för att göra vardagen bättre för sitt lands kvinnor". En av hennes hjärtefrågor är rätten till abort. Nicaragua har en av världens strängaste lagstiftningar mot abort, som inte ens godkänner abort vid våldtäkt eller om mammans liv svävar i fara.

- Inte en enda av kandidaterna i presidentvalet har modet att stiga fram och arbeta för en avkriminalisereing av terapeutisk abort, säger Vilma Núñez. Vi har sett en tillbakagång för de mänskliga rättigheterna i Nicaragua de senaste åren, både vad det gäller civila och politiska rättigheter, vilket blir tydligt såhär inför valet den sjätte november.

Förtal vardag för människorättsförsvarare

Vilma Núñez är före detta sandisist, men lämnade partiet då hon grundade CENIDH. 1968 utnämndes hon till landets första kvinnliga brottsmålsadvokat. 1979 blev hon vice ordförande för Nicaraguas Högsta domstol och 1988 ombudsman för mänskliga rättigheterna i Nicaragua. Hon avgick 1990 och grundade CENIDH. Hon var mellan hon har också varit vice ordförande för den Internationella federationen för de mänskliga rättigheterna (FIDH), och är numera organisationens representant vid de Amerikanska staternas organisation, OAS. I sitt arbete har hon har stått emot både Arnoldo Alemans liberala regering och sina före detta partikamrater i FSLN, skriver BON Agentur i ett pressmeddelande.

- Jag har ingen aning om varför jag fick priset! säger Vilma Núñez. Kanske för att jag alltid har stannat kvar i kampen för de mänskliga rättigheterna, trots förföljelse och förtal i medierna. I El 19 (regeringens egen digitala dagstidning) står det något om mig mer eller mindre varje dag.

Uppmärksamhet i nigaraguansk press

De nicaraguanska dagstidningarna El Nuevo Diario och La Prensa uppmärksammade bägge priset, och i kommentarsfälten var det många som ville gratulera Vilma Núñez.

”Den här typen av priser tillhör varken vänstern eller högern utan de grundläggande rättigheterna” skrev Viva Nic och signaturen emir skrev ”Många grattis fru Vilma, hoppas världen upptäcker att det fortfarande finns goda, ärliga människor som kämpar för det allmänna bästa i Nicaragua.” Även abortmotståndarna gjorde sina röster hörda, bland annat skriver jorge: ”Grattis doktorn, men om ihåg att abort är mord även om mamman riskerar dö – för fostret dör alltid”.

- På Cenidh arbetar vi mycket mot våldet mot kvinnor, berättar Vilma Núñez. Att den som kämpar för politiska rättigheter kan bli attackerad här i Nicaragua är en sak, en annan är det dolda våldet mot kvinnor som pågår i hemmen, som sällan anmäls och som kan drabba vem som helst – rik som fattig.Många vågar inte anmäla.

Identifierar sig med Stieg Larssons budskap

Norstedts har instiftat priset tillsammans med Stieg Larssons pappa och bror och det delas ut till en person som verkar i Stieg Larssons anda. Prissumman är på 200 000 kronor och delas ut i Stockholm den 9 november. Priset har delats ut två gånger tidigare då tidningen Expo och sjuksköterskan Anne Sjögren mottagit det. I år är första gången det går till någon utanför Sverige.

- Jag kommer att ta emot priset i Stockholm, berättar Vilma. Men det innebär att jag inte kommer att kunna rösta, och inte kunna följa valprocessen här i Nicaragua! Det känns lite jobbigt.

Författaren Stieg Larsson blev världsberömd med Millenium-trilogin, med den egensinniga Lisbeth Salander som huvudkaraktär. Han gick bort endast 50 år gammal 2004 innan den första boken gavs ut, och är också känd för sitt enträgna arbete mot rasism och förtryck.

- Jag har läst böckerna och tyckte mycket om dem. Som försvarare av mänskliga rättigheter identifierar jag mig mycket med hans budskap i böckerna, protesterna mot kvinnovåldet som varje del i trilogin representerar.


Text: Anna Lok, Latinamerikagrupperna

Foto: Cenidh