Livsfarligt att utmana machismon

Första gången jag träffade Alex. Jag skulle ha möte med organisationen Män mot våld i deras lokal i distriktet Reparto Shick, beläget i en del av Managua  främst känd för droghandel och de utbredda kriminella ungdomsgängen, s k pandillas. Taxichauffören ville inte riktigt lämna av mig mellan skjulen, där det stod femton män från organisationen och välkomnade mig.

Det var ett ovanligt möte för en ung kvinna verksam i machismons Nicaragua. Inte en sexualiserande blick, inte en fråga om min civilstatus eller en kommentar om mitt utseende. Bara respektfullhet, lyssnande öron och en vilja att dela med sig av sina erfarenheter. Alex var den store, unge mannen med det ödmjuka leendet som höll sig lite i bakgrunden.

Efter mötet körde Alex mig till hotellet. Det hade hunnit bli mörkt, han hade en bil och ville att jag skulle ta mig hem tryggt. På vägen berättade Alex för mig om sitt arbete med män och pojkar för att hitta nya sätt att relatera till varandra och kvinno. SÄtt baserade på respekt istället för dominans. Han berättade hur det berikat hans liv att han fått lära sig vara en annan sort man än våldets, och hur han jobbade för att unga pojkar skulle ha andra förebilder än gängledare och knarkhandlare. När vi tog farväl minns jag att jag tänkte att världen är lite bättre med en man som Alex i den.

Alex mördades för att han vill se en manlighet baserad på respekt i machismons Nicaragua. Foto: Clara OlanderTre månader senare, den 26 september 2011, sköts Alex till döds, där i sin bil. Han hade spenderat dagen med att sprida information om ett seminarium om ansvarsfullt föräldraskap.
Den man som vittnen pekar ut är del av det kriminella gäng som verkar i området, och som Alex arbetat för att förhindra rekryteringen till. Efter mordet har Alex familj utsatts för fortsatta hot då de, till skillnad från andra familjer vars nära dödats, vägrat låta sig tystas utan anmält och driver på för att rättvisa ska skipas i fallet. De vill varken hämnas eller tystas, men det har sitt pris.

Han togs ifrån oss. Kvar finns bara de frön till förändring han sått med sina handlingar. De är sårbara och utsatta, dessa förändringens män, och jag tänker att så är också de förändringens frön de sår. Det faller på oss som är kvar att se till att deras ansträngningar inte var förgäves. Det förtjänar en man som Alex.

Clara Olander arbetar om landrepresentant för Svalorna Latinamerika i Nicaragua. Organisationen Män mot våld är en av de organisationer som Svalorna finansierar i sitt arbete mot barnsexhandel.