Landets rikaste gör ett nytt försök att nå makten i Ecuador

För sjätte gången kandiderar advokaten, företagaren och partiledaren Álvaro Noboa till presidentposten i Ecuador för sitt parti PRIAN - Partido Renovador Institucional Acción Nacional (Institutionella förnyelsepartiet). Ett populistiskt högerparti som förespråkar en marknadsstyrd ekonomi.

Enligt partiets officiella hemsida vill de arbeta för ett demokratiskt, pluralistiskt och deltagande samhälle där medborgarna är aktivt troende. Noboas fru, Anabella Azin, siktar på att bli hans vicepresident.

Efter 43 dagars utlandsvistelse kom Noboa tillbaka till Ecuador i början av november och deklarerade sin kandidatur inför medarbetare och anhängare. Detta trots att hans företag Bananera Noboa ligger i juridisk dispyt med Skattemyndigheten (SRI) då de anklagas för allvarlig skatteförskingring.

Landets rikaste man

Innan Noboa flydde landet i oktober beslagtog Kronofogden flera av miljonärens lyxbilar. På grund av den pågående processen förbjuds Noboa tills vidare att lämna landet. Trots detta förnekar han anklagelserna och framträder ofta i intervjuer där han fördömer den påstådda statliga förföljelsen mot honom.

Tidningen El Comercio rapporterade den 6 november att Noboa under offentliggörandet av sin kandidatur uttryckt att "Jag är inte en fiende till regimen, det är regimen som är en fiende till mig. Jag tänker tjäna landet utan att skapa våldsamheter. Jag förlåter regeringen den skada de orsakat mig och min familj". I TV-intervjuer har han uttalat att han "kommit för att rädda folket" och att han inte kan ta ett steg på Ecuadors gator utan att folket vädjar om att han ska bli deras president.

Noboa anses vara landets rikaste man då han ärvde en förmögenhet av sin far som han bland annat använt till att starta banken Banco del Litoral, dagstidningen La Verdad och byggföretaget Promandato Global. Totalt styr han fler än 110 företag världen över. Hans största och viktigaste bolag i Ecuador är Exportadora Bananera Noboa.

Skyddande kandidatur

Kodexen för demokrati i Ecuador fastställer att presidentkandidater inte får berövas sin frihet eller åtalas från det att kandidaturen tillkännages tills resultatet offentliggörs, utom i fall av bar gärning, sexualbrott och våld i hemmet. Det här betyder att Noboas kandidatur ger hans rättsliga ställning en paus åtminstone fram till februari.

Den eklektiske entreprenören har varit nära att nå statsmakten flera gånger, men det sägs att han inte nått ända fram på grund av sin bristfälliga retorik. Enligt opinionssiffrorna ligger Noboa långt ner på listan bland de åtta presidentkandidaterna. Vinsttippad är sittande president Correa, följd av center-högerledaren Guillermo Lasso.

Text: Kristin Eriksson Valentim, praktikant Latinamerikagrupperna
Foto: www.alvaronoboa.com