Internationellt

Många orättvisor möter Latinamerikas landsbygdskvinnor

Lima, 171020 (IPS) - En stor andel av kvinnorna på landsbygden i Latinamerika lever fortfarande i fattigdom – och under högst ojämlika förhållanden.  Internationellt - Nyhet  

Trumps klimatpolitik skapar oro i Karibien

Små önationer är särskilt sårbara för klimatförändringar och i behov av internationella insatser för att kunna motverka dess effekter. Sedan Donald Trump kom till makten finns det en oro för utvecklingen i regionen.

Protest mot oljeledning stärker urfolks kamplust

Latinamerikanska urfolk solidariserar med protesterna mot oljeledning i USA. Bilden är från en protestmarsch i San Francisco i november 2016. Foto: Peg Hunter, Flickr Creative Commons

Protesterna mot den kontroversiella oljeledningen Dakota Access Pipeline i USA engagerar inte bara den lokala urbefolkningen i reservatet Standing Rock Sioux. Tusentals medlemmar från andra urfolk och miljövänner från olika delar av världen har anslutit sig i kampen mot den planerade oljeledningen.

”Våldtäkt och mord är ett sätt att försöka tysta våra röster”

Ceremoni för kvinnors rättigheter i samband med CLOC/La Via Campesinas ledarskola för kvinnor nyligen. Foto: Sori Lundqvist

Nu räcker det. Inte en enda till, #NiUnaMenos. Under den parollen protesterade hundra tusentals människor nyligen runt om i Latinamerika.

När kampen för rättvisa förställs till ett brott

Emir Sader. Foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

Under diktaturernas tid i Latinamerika utsattes de politiskt oliktänkande för påtvingade försvinnanden och mord. Den typen av repression förekommer tyvärr fortfarande, men parallellt växer en annan hotbild mot aktivister, urfolk och sociala rörelser: kriminaliseringen.

FN tvekar om skydd av journalister och rätten till information

Över 100 medie- och människorättsorganisationer har i ett gemensamt brev till FN:s generalsekreterare hävdat att utnämningen av ett särskilt sändebud skulle "uppmärksamma de risker journalister ställs inför". Foto: Ester Vargas/Flickr Creative Commons

FN-chefen Ban Ki-Moon betraktas som en stor förespråkare för pressfriheten men han har ingen makt att påverka två nu aktuella frågor - ett förslag som skulle ge journalister en ökad rätt till information inom FN-systemet och ett annat som syftar till att utse ett särskilt sändebud för journalisters säkerhet.

Utvecklingsländer kräver globalt skattesamarbete

Trots motstånd från flera västländer fortsätter G77-länderna, där majoriteten av de latinamerikanska länderna ingår, att driva förslaget om ett mellanstatligt organ inom ramen för FN för att komma åt skatteflykt, penningtvätt och skatteparadis.

Jorden kallar på vår uppmärksamhet

Sent på måndagskvällen den 8 augusti 2016 drabbades Ecuadors huvudstad Quito av ett kraftigt jordskalv. Ett skalv som uppmätte 4.7 på Richterskalan och hade sitt epicentrum i Quito där jag just nu befinner mig. 

Samma dag inföll den av organisationen Global Footprint Network instiftade dagen: Overshoot Day. Den dag per år då vi konsumerar mer än vad vår jord kan återskapa på ett år. I år inträffade den dessutom rekordtidigt igen. Nu krävs det, enligt WWF, drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Mindre pengar till mödravård när länder skär i bistånd

​Foto: Victor Nuño/Flickr Creative Commons

Sverige är ett av flera länder som skär ner sitt bidrag till FN:s befolkningsfond UNFPA. En fond som har spelat en avgörande roll för mödravården och främjat reproduktiva rättigheter för miljoner kvinnor över hela världen.

Nytt avtal mot illegalt fiske träder i kraft

Ett nytt internationellt avtal för att stoppa olagligt och oreglerat fiske börjar tillämpas den 5 juni.

Sidor

Prenumerera på Internationellt