Chiles köttigaste högtid

Köttförsäljning på ramada, Playa Ancha, Valparaíso, Chile.

Tänk dig det svenska midsommarfirandet upphöjt till 100. Tänk dig en högtid där osen av grillat kött ligger som en dimma över din stad, där sött vin säljs i 5-litersdunkar och där dansgolvet svämmar över av skuttande cuecadansare. Då får du Chiles alldeles mest firade högtid: Las Fiestas Patrias. Nationaldagsfirandet.

Fast att säga nationaldagsfirande är lite missvisande för det är inte bara nationaldagen, den 18 september, som firas. Även den 19 är helgdag och år som i år firas det från den 17 på kvällen till på söndag, den 21.

Firandet består framför allt i att grilla kopiösa mängder kött. 500 gram per person och grilltillfälle brukar chilenarna räkna med. Det är chorizokorvar, filéer och grillspett. En grill är tänd i var mans hem. På bakonger, innergårdar, i trädgårdar och de som bor i lägenheter ställer helt enkelt en grill på gatan utanför. Grillfest är ett måste.

Terremoto - en omskakande drink. Denna kötthetts är nyhetsstoff redan två veckor innan nationaldagen. Vilket kött är bäst att grilla? Var finns det billigaste köttet? Vilket kött ska undvikas? Hur mycket kommer priset att gå upp när firandet närmar sig? Hur ska köttet förvaras om det inhandlas en vecka i förväg? Och så är det lantbrukarna som blivit bestulna på sina köttdjur, eller hästar, och som befarar att de blivit nationaldagskött.

Till köttet ska det drickas chicha, ett sött vin som ofta säljs ”hemmagjort” i femlitersdunkar. Och sedan ska det dansas. Traditionellt sett är det nationaldansen cueca det handlar om. Detta sker i så kallade ”ramadas” festplatser liknande ett festivalfält fyllt av öltält i vilka det finns dansgolv, mat (kött) och dryckförsäljning.  Varje stad har sitt eget fält av ramadas, ofta på en idrottsplatts, och den 17 september inviger presidenten själv årets firande, i direktsändning, genom att hålla ett långt patriotiskt tal och dansa cueca.

Nu mera har dock cuecan bytts ut till cumbia och reggaeton på många ramadas – till traditionalisternas förtret. En grupp politiker har irriterat sig så pass på detta att de nyligen lämnat in ett lagförslag där de föreslår att det ska vara obligatoriskt för alla elever att lära sig att dansa cueca innan de går ut gymnasiet.

Framåt småtimmarna byts chichan ut mot terremoto, jordbävning. En drink med en annan typ av sött vin, så kallat pipeño-vin, ananasglass och fernet branca. En riktigt sliskig historia.

Allt detta firande för dock inte bara gott med sig. Antalet trafikolyckor är stort under dessa dagar och på nyheterna, förutom köttrapporterna, uppmanas människor att dricka med ansvar. Speciellt de som tar med sig sina barn på firande i ramadas.

Personligen känner jag mig mätt på både kött och cueca bara av att ha följt nyhetssändningarna så här inför firandet, men visst kommer även jag att sluka en eller annan chorizo, och visst ska dottern få lyssna på några cueca iklädd sin söta rychpychiga china-klänning ropandes chi chi chi le le le – viva Chile!

Text och foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna