Kritiskt för hungerstrejkande elever i Chile

Tillståndet blir allt mer kritiskt för de 40-talet gymnasielever som hungerstrejkar för skolreform i Chile. Nu har tre av dem beslutat att även sluta dricka.

Eleverna har hungerstrejkat i en månad och sedan i söndags vägrar tre elever på en gymnasieskola i Santiago också att dricka. Läkare rekommenderar att eleverna interneras på sjukhus, då några av dem har fått kramper och bröstsmärtor, men eleverna vill stanna på skolan. De menar att skolan där de befinner sig är symbol för varför de strejkar, då den är i mycket dåligt skick.
- De kommer att fortsätta att strejka tills de blir lyssnade på, det här är inget spel utan de är väl medvetna om vilka konsekvenserna kan bli, sa elevernas talesperson, Maria José Zuñiga till Radio Cooperativa på onsdagen.

Sjunde stora demonstrationen

Ett 70-tal chilenska artister, konstnärer och skådespelare samlades på onsdagen på Unicef:s kontor i Santiago för att kräva att regeringen kommer fram till en snabb lösning innan tillståndet förvärras för de hungerstrejkande eleverna.

På torsadgen fördes två av de tre eleverna till sjukhus för att undersökas då deras tillstånd försämrats kraftigt.

Samtidigt gemfördes den sjunde massiva manifestationen för skolreform i Santiago. Enligt nationella medier gick den lugnt tillväga och närmare hundra tusen personer ska ha deltagit.

Text och foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna